Acasă Diverse Cadavrele umane ca marfă

Cadavrele umane ca marfă

ATENȚIE! Relatare cu impact emoțional.

O afacere americană în care corpurile umane sunt disecate, împachetate și vândute pe sume uriașe.

Centrul de Resurse Biologice din Arizona a condus, timp de zece ani, o afacere cu cadavrele celor care și-au dăruit corpul științei. Mai mult de 5.000 de americani au făcut acest lucru. În Statele Unite funcționează peste 10 astfel de centre cu ramificații în toată țara. Afacerea este foarte profitabilă, se obțin milioane de dolari.

După decesul unei persoane care și-a donat corpul pentru știință, cadavrul primește din partea companiei un număr de identificare care începe cu inițialele Centrului pentru  Resurse Biologice (BRC), cum ar fi  BRC1237598,  apoi, corpul devine o marfă.

Reuters a investigat mii de înregistrări interne ale BRC și documente de aplicare a legii confidențiale care conțin profilurile persoanelor donatoare. Documentele includ mii de facturi și stocuri referitoare la părți ale corpului recoltate de la cei decedați. Acestea arată modul în care au fost disecate corpurile lor, care părți ale corpului au fost trimise, unde și cum le-au obținut cumpărătorii.

Un corp poate fi împărțit în multe bucăți și expediat la mai multe clinici, în funcție de domeniul de interes, laboratoare ortopedice, la universități, la centre care organizează seminarii chirurgicale, etc. BRC a obținut milioane de dolari din acest comerț.

Timp de mai mai bine de un an, Reuters a examinat comerțul american cu corpurile celor decedați, o industrie puțin cunoscută și practic nereglementată. Aceste întreprinderi, care se numesc bănci de țesut non-transplant sunt cunoscute și sub denumirea de brokeri de corpuri.

Reuters a relatat că operațiunile de disecție se aseamănă cu instalațiile de ambalare a cărnii. La BRC, părțile corpului de la capete la unghii au fost recoltate și vândute. Documentele obținute de Reuters – împreună cu zeci de interviuri cu anchetatori, foști muncitori BRC și familii de donatori – oferă o perspectivă unică asupra modului în care funcționează unul dintre principalii brokeri corporatiști din Statele Unitei – Centrului pentru  Resurse Biologice (BRC) .

Înregistrările, care nu au făcut publice niciodată, dezvăluie cât de puțin cunosc  guvernul sau donatorii înșiși ce se întâmplă în cadrul companie și arată în detaliu modul în care un cadavru devine o marfă. Facturile de vânzare detaliază multe dintre aceste tranzacții.

Pentru 607 dolari, BRC a vândut ficatul unei unei companii de dispozitive medicale. Torsul unui manager de bancă ce și-a donat corpul pentru știință, a fost cumpărat de un institut de cercetare elvețian pentru suma de  3.200 de dolari. O clinică de asistență medicală din Midwestern a plătit 65 de dolari pentru două artere femurale, care au aparținut unui lucrător al bisericii. Picioarele inferioare ale unui activist sindical au fost achiziționate de o companie de dezvoltare a produselor din Minnesota pentru 350 de dolari fiecare.

Donatorii sunt persoane sărace

Pentru a obține corpurile celor decedați, industria se bazează în mare parte pe oameni prea săraci pentru a-și permite o înmormântare.

Investigația Reuters asupra fișierelor donatorilor BRC din 3 mai 2011 până în 20 ianuarie 2014 a confirmat că ”materia primă” vine la la persoane defavorizate. Marea majoritate a donatorilor BRC proveneau din cartiere unde venitul mediu al gospodăriei se situaează sub media oficială pe țară. Patru din cei cinci donatori nu absolviseră liceul. 31% din donatori proveneau din lucrători militari.

Înainte ca brokerii să accepte un organism, aceștia prezintă donatorului sau rudelor apropiate un formular de consimțământ. Aceste acorduri sunt adesea scrise în limbaj tehnic pe care mulți donatori și rude spun că le găsesc greu de înțeles. Documentele oferă brokerilor dreptul de a face disecție pe corpul decedat și dreptul de vinde sau închiria părți din organism cercetătorilor și universităților de medicină pentru sute sau mii de dolari. Reuters a descoperit în înregistrările BRC un organism întreg vândut pentru 5.893 dolari.

Din 2004, când un grup federal de sănătate a cerut guvernului S.U.A. să reglementeze industria, Reuters a constatat că mai mult de 2.357 de părți ale corpului obținute de brokeri din cel puțin 1.638 de persoane s-au finalizat cu abuzuri sau profanare.

Documentele investigate de Reuters au indicat faptul că aceste cifre sunt mult subevaluate. Extinderea operațiunii BRC a surprins chiar și anchetatorii care au percheziționat compania din Phoenix, în 2014.

Acolo, agenții au descoperit 10 tone de rămășițe umane înghețate – 1.755 părți ale corpurilor care cuprindeau 281 capete, 241 umeri, 337 picioare.

Aplicând o lege privind confiscarea din partea statului, autoritățile au retras conținutul congelatoarelor BRC, umplând 142 de saci pentru cadavre.

În încercarea de a reconstitui și identifica corpurile, oficialii au adus trei congelatoare la o bază militară și au stivuit sacii în interior unul peste altul. Părți de la 851 de persoane diferite au rămas în congelatoare timp de aproape trei ani înainte de a fi incinerate.

Descinderea oficialilor la BRC a făcut parte dintr-o anchetă federală mai amănunțită privind practicile suspectate ale unuia dintre clienții BRCi, Arthur Rathburn. Un broker de corpuri decedate din Detroit. În fața instanței Rathburn a pledat nevinovat pentru acuzații de fraudare a clienților. În timpul descinderii la un  depozit al lui Rathburn în 2013, agenții federali au găsit părți corporale putrezite împreună cu patru fetuși conservați. Nu este clar cum a dobândit Rathburn fetușii sau ce a planificat să facă cu ei. El a fost acuzat că ar fi vândut părți bolnave ale corpului fără a-i avertiza pe cumpărători.

Procesul lui Rathburn este stabilit pentru luna ianuarie.

După investigația asupra BRC, compania a ieșit din afaceri. Fondatorul și fostul său proprietar, Stephen Gore, a pledat vinovat la acuzațiile de fraudă, dar nu pentru vânzarea de părți ale corpului, ci pentru înșelarea clienților prin expedierea de exemplare contaminate. Lui Gore i s-a dat o pedeapsă de 12 luni de închisoare, cu patru ani de încercare, acesta fiind o formă ușoară de condamnare. Se așteaptă ca el să depună mărturie la procesul Rathburn.

Avocatul lui Gore, Clark Derrick, a spus că Gore a încercat întotdeauna să acționeze în interesul donatorilor săi. Cu privire la numărul mare de corpuri secționate descoperite de FBI, Derrik a spus în numele lui Gore că, „într-un anumit moment, afacerea a crescut exponențial”.

Sam Kazemi, unul din angajații BRC care se ocupa de disecții a spus că a câștigat 21 de dolari pe oră și înainte de a se alătura companiei, a lucrat ca agent imobiliar,chelner și manager pentru un restaurant din Olive Garden. Când a ajuns la BRC, avea 35 de ani și tocmai absolvise Universitatea de Stat din Arizona (ASU) cu o diplomă în kinetologie, studiul mișcării corpului. La ASU, a fost un asistent didactic într-un laborator de anatomie.

În 2013, Kazemi a înregistrat un film cu instrucțiuni pentru BRC. Filmul se deschide cu un titlu jignitor: „Coloana vertebrală colmatată”. Filmul prezintă modul în care trebuie tăiat un cadavru și  începe cu Kazemi purtând o mască, mănuși, ochelari și o halat chirurgical. Apoi dezvelește un cadavru așezat cu fața în jos pe o masă. Umerii și brațele bărbatului au fost deja tăiate. Kazemi i-a un bisturiu, face incizii de-a lungul gâtului și spatelui, apoi îndepărtează pielea bărbatului și scalpul. Totul durează șapte minute. Kazemi ia, apoi, un fierăstrău folosit în construcții și spune: „Pe aceasta (referindu-se la cadavru) folosim o lama robustă, mai groasa de 9 inch. Trebuie să vă asigurați că lama este suficient de lungă pentru a ajunge de la o ureche la alta peste ceafă”.

Într-un interviul acordat Reuters, Kazemi a descris înregistrarea video ca fiind ”un film clinic” care „nu este lipsit de respect față de donatori” și acesta era destinat utilizării interne. Kazemi a mai spus că nu știe cum a obținut BRC donatorii sau unde au fost expediate părți ale corpului.

Matthew Parker, fost investigator la Biroul Procurorului General din Arizona a declarat după ce a vizionat videoclipul de 24 de minute: „Nu puteam dormi noaptea după ce am văzut asta”. Un fost agent a spus că s-a retras datorită unei tulburări de stres post-traumatic – legat de activitatea sa asupra cazului. „Arata ca un magazin de taiere a gunoiului, în care doar distrugi lucrurile.”

Intermediarii

Clienții BRC nu achiziționau mereu în mod direct părți de la broker pentru propriile programe de educație medicală, de cercetare sau de formare. Potrivit facturilor, unii clienți au fost intermediari – brokeri care au revândut sau au închiriat părți ale corpului donate inițial către BRC. Formularele de consimțământ au oferit BRC libertatea de a-și alege clienții, însă formularele nu menționau că părțile corpului ar putea fi revândute de terțe părți.

În 2012 și 2013, BRC a vândut cel puțin 961 de părți ale corpului, incluzând cel puțin 224 capete de oameni, la trei astfel de intermediari.

Unul a fost Innoved Institute LLC, un furnizor de laboratoare medicale din zona Chicago, care furnizează, de asemenea, părți ale corpului uman. Innoved a fost printre cei mai buni clienți ai BRC. A primit cel puțin 32 de expedieri cu 277 părți ale corpului. Directorii Innovated nu au răspuns la cererile de comentarii.

Un altul intermediar a fost Rathburn, brokerul din Detroit, care se va confrunta cu instanța luna viitoare. Avocații lui Rathburn nu au răspuns la cererea de comentarii.

Un al treilea intermediar a fost Centrul de Resurse Biologice din Illinois, cunoscut sub numele de BRC-IL, a primit cel puțin 658 părți ale corpului de la BRC. BRC-IL a funcționat independent de BRC. Dar a fost, de asemenea, percheziționat de agenții FBI, ca parte a anchetei federale privind presupusa fraudă împotriva donatorilor și a clienților. Nimeni nu a fost acuzat de o infracțiune în chestiunea BRC-IL, iar directorii de acolo nu au răspuns cererilor de comentarii.

Confuzia formularelor

Însoțitorul unui donator a spus că BRC a folosit termenul „țesut” în formularele de consimțământ. Brokerii de cadavre vorbesc de obicei despre recuperarea țesuturilor de la donatori. Pentru comunitatea medicală, „țesut” înseamnă orice parte a corpului – de la un organ la un trunchi. Dar, membri de familie ai unor donatori au declarat că au crezut că „țesut” înseamnă doar mostre de piele. Deși BRC a vândut pielea, aceste vânzări reprezentau doar 2% din afacerea sa, conform facturilor.

Maureen Krueger i-a spus unui lucrător de la azil că partenera sa, Fidel Silva, de 42 de ani a dorit să fie  incinerată. Și, când au dus-o la incinerare a fost întrebat dacă este interesat să doneze țesuturi, și-a reamintit Krueger. El a înțeles că este vorba de  câteva probe de piele care vor fi îndepărtate în scopuri de cercetare. În schimb, BRC urma să o incinereze gratuit. Krueger a pus mai multe întrebări pentru a se asigura că nu urmează să fie îndepărtate organe. A fost asigurat că erau doar țesuturi luate ca mostre. Conversația a avut loc la Hospice din Havasu din Arizona. Directorul executiv, Dan Mathews, a declarat că nu poate discuta problema din cauza legilor privind confidențialitatea pacienților. Dar, a spus că spitalul oferă clienților săi opțiuni de a-și dona trupurile științei, dar „a înlăturat compania BRC de pe lista de furnizori”, după ce a auzit că era în curs de investigare.

Înregistrările interne de la BRC arată că brokerul a eliminat capul lui Silva și ambele brațe de la umăr,  le-a  etichetat cu un număr de urmărire și le-a pregătit pentru vânzare.

După descinderea făcută la BRC de către FBI, foștii agenți Parker și Loftus au declarat că au fost uimiți să găsească atât de mult carne umană în interiorul companie. „Ne-am așteptat la două congelatoare și câteva sute de kilograme de părți ale corpului”, a spus Loftus, „în schimb, am găsit 40 de congelatoare cu 10 tone de corpuri și părți din corpuri.”

Purtătorul de cuvânt al Biroului Procurorului General din Arizona a declarat că părțile corpului au fost păstrate pentru autoritățile federale „ca probe în investigațiile penale și urmăririle penale în curs de desfășurare din întreaga țară”. Un purtător de cuvânt al FBI a refuzat să comenteze. În februarie, după aproape trei ani de păstrare în containere, rămășițele umane au fost incinerate și returnate familiilor care le-au cerut, a spus purtătorul de cuvânt.

Ca răspuns la cazul Gore, guvernatorul din Arizona a semnat un proiect de lege care impune ca brokerii de corpuri decedate, precum BRC, să fie autorizați și inspectați în mod regulat. Noua lege cere brokerilor să urmeze un set de standarde și să angajeze un medic pentru a supraveghea practicile companiei.

Deși legea a fost adoptată cu un an și jumătate în urmă, nu a fost încă pusă în aplicare. Departamentul de Sănătate al statului trebuie să creeze reguli specifice pentru brokeri. Nu este clar când o va face. Oficialii departamentului de sănătate, a declarat o purtătoare de cuvânt, „nu au în acest moment o dată anticipată de finalizare.”

 

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…