Acasă Extern Catalanii îl susțin pe Puigdemont la șefia provinciei

Catalanii îl susțin pe Puigdemont la șefia provinciei

Politicienii secesionişti din Catalonia îl susţin din nou pe Carles Puigdemont ca şef al guvernului provincial, în ciuda avertismentelor Madridului, informează Reuters.

În aşteptarea unei decizii a justiţiei germane privind extrădarea sa în Spania, Puigdemont se află la Berlin, iar sâmbătă s-a întâlnit cu Eduard Pujol, purtător de cuvânt al grupului parlamentar Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia) din legislativul regional de la Barcelona.

Eduard Pujol a scris ulterior în reţeaua Twitter că deputaţii pro-independenţă doresc să voteze numirea lui Puigdemont ca preşedinte al cabinetului catalan, cel mai târziu pe 14 mai.

Guvernul Spaniei a organizat în decembrie anul trecut alegeri în Catalonia, încercând să oprească mişcarea pentru independenţă, dar separatiştii au reuşit să obţină din nou majoritatea, reaminteşte Reuters.

Din octombrie, când Madridul a destituit guvernul regional catalan, Puigdemont a părăsit Spania. Premierul spaniol Mariano Rajoy a respins de mai multe ori posibilitatea unei guvernări autonome a Cataloniei de către un lider aflat în exil.

Vineri, legislativul provinciei a adoptat o lege care permite votul pentru un lider aflat în străinătate. Guvernul spaniol a anunţat deja că va contesta această prevedere.

Termenul-limită pentru formarea noului cabinet catalan este 22 mai, iar dacă demersul – al cincilea după ce Madridul a preluat guvernarea directă a Cataloniei – nu reuşeşte nici de această dată, Spania va impune noi alegeri.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…