Acasă Extern Extrădarea lui Puigdemont mai durează

Extrădarea lui Puigdemont mai durează

O instanță germană a declarat luni că va dura câteva zile pentru a decide dacă îl va extrăda pe fostul președinte catalan Carles Puigdemont în Spania. 

Puigdemont, care a părăsit Spania în urmă cu cinci luni pentru a se auto-exila în Belgia după ce prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy l-a demis din administrația regională și a impus conducerea directă din Madrid, se confruntă cu acuzații care i-ar putea aduce 25 de ani de închisoare.

Duminică seară, zeci de mii de catalani care au protesta în Barcelona împotriva arestării lui Puigdemont s-au ciocnit cu forțele de poliție.

Aproximativ 100 de persoane au fost rănite în conflict, inclusiv 23 de membri ai poliției din Mossos d’Escuadra, iar nouă persoane au fost arestate, au declarat autoritățile spaniloe.

Protestele au urmat, după decizia de vineri a Curții Supreme din Spania, în care 25 de lideri catalani, inclusiv Puigdemont, vor fi judecați pentru revoltă, deturnarea opiniei publice, desupunere față de stat cu privire la referendumul desfășurat în luna octombrie în Catalonia, prin care s-a cerut separarea sa de Spania.

Guvernul de la Madrid a considerat că referendumul, boicotat de adversarii independenței, a fost ilegal și a preluat conducerea directă a bogatei regiuni din nord-est în urma unei declarații simbolice de independență a parlamentului catalan.

Vineri, Curtea Supremă a reactivat mandatele internaționale de arestare pentru alți patru politicieni care se află în exil auto-impus de anul trecut. Puigdemont și colegii separatiști au negat acuzațiile.

Cinci lideri separatiști, inclusiv ultimul candidat la funcția de președinte regional, Jordi Turull, au fost arestați în așteptarea procesului. Eșecul parlamentului catalan de a vota săptămâna trecută noul președinte regional, are un termen de două luni pentru a alege un nou lider înainte de declanșarea alegerilor regionale.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…