Acasă Extern Puigdemont se confruntă cu arestarea în Finlanda

Puigdemont se confruntă cu arestarea în Finlanda

Fostul lider catalan Carles Puigdemont se confruntă cu arestarea în Finlanda, după ce autoritățile au primit un mandat internațional de arestare emis de Spania, aceasta fiind mai recentă acțiune în justiție împotriva politicienilor separatiști din Catalonia.

Dacă se întoarce în Spania, Puigdemont se confruntă cu până la 25 de ani de închisoare, în urma unor acuzații de revoltă și organizarea unui referendum ilegal anul trecut.

Arestarea lui Puigdemont va fi urmată de un proces de extrădare.

Într-un interviu acordat postului de radio spaniol Catalunya, avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a declarat că clientul său este pregătit să se prezinte poliției finlandeze.

Puigdemont a intrat în exil auto-impus în Belgia anul trecut, la scurt timp după ce parlamentul catalan a făcut o declarație simbolică de independență față de Spania. El a sosit în Finlanda joi pentru a se întâlni cu parlamentarii și pentru a participa la o conferință.

Vineri, judecătorul Curții Supreme din Spania, Pablo Llarena, a decis că de 25 de politicieni separatiști, inclusiv Puigdemont, trebuie judecați pentru revoltă, delapidare sau nesupunere față de stat.

Cinci dintre acuzați sunt arestați, printre care și Jordi Turull, un aliat a lui Puigdemont, care urma să fie ales sâmbătă președinte regional.

Cu Turull în închisoare și în imposibilitatea de a participa la sesiunea pentru care prezența sa este o cerință, președintele parlamentului catalan Roger Torrent a anulat votul de sâmbătă, susținând o dezbatere în timpul căreia membri opoziției au părăsit sala în semn de protest.

După dezbatere, în fața unei mulțimi de suporteri, Torrent a descris acțiunea juridică a Madridului drept „un atac asupra inimii democrației”.

„Închiderea oamenilor pentru ideile lor politice și urmărirea celor care refuză să renunțe la ele este de a pune capăt libertății gândirii politice”, a spus Torrent, invitând politicienii catalani să formeze o coaliție largă în opoziție cu acțiunile Madridului.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…