Acasă Extern Puigdemont întâmpinat de tăcere

Puigdemont întâmpinat de tăcere

Carles Puigdemont, președintele demis al Cataloniei, s-a dus marți la Bruxelles și a cerut UE să acționeze.

„Eu cer Europei să reacționeze”, a spus Puigdemont într-o declarație dată în prezența jurnaliștilor de la Bruxelles, respingând sugestiile că ar dori azil politic.

Chemarea la acțiune europeană a fost întâmpinată de o tăcere profundă pe coridoarele Bruxelles-ului și a altor capitale ale UE. Numai guvernul belgian a oferit un răspuns ca urmare a apariție lui Puigdemont în capitala țării lor. „Domnul Puigdemont este în Belgia, dar nu a venit la invitația sau inițiativa guvernului belgian “, a declarat biroul de presă al premierului belgian.

UE nu dispune de niciun mecanism legal pentru a se implica în criza din Catalonia. În timp ce Comisia Europeană se luptă pentru statul de drept cu guvernele populiste de dreapta din Polonia și Ungaria, Spania este un caz foarte diferit, fiind considerată o țară democratică ce respectă sistemul judiciar.

Bruxelles-ul nu dorește să devină un club al statelor împărțite în multe state mai mici. „Nu vreau o poziție în care, mâine, Uniunea Europeană este formată din 95 de state diferite “, a declarat Jean-Claude Juncker, șeful Comisiei Europene. „Avem destule destrămări și fracturi”. În conformitate cu Tratatul de la Lisabona, UE va respecta „funcțiile esențiale ale statului, inclusiv asigurarea integrității teritoriale a statului”.

Permiterea Catalonia să intre în UE pe ușa din spate ca urmare a unui referendum pripit și ilegal ar stabili un precedent pentru alte regiuni, cum ar fi Flandra, Corsica sau Tirolul de Sud.

Spectrul criticilor din statele UE cu privire la criza catalană privește, în special, brutalitatea poliției din ziua referendumului. De asemenea, tinerii consideră că UE trebuie să se implice în negocierile dintre cele două părți.

Tăcerea pe care a întâlnit-o Puigdemont la Bruxelles arată că Uniunea Europeană va continua să se bazeze pe spanioli pentru rezolvarea crizei catalane.

Carles Puigdemont nu se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni, a declarat astăzi  Paul Bekaert, avocatul acestuia. Puigdemont nu se va prezenta la audierile ce ar urma să aibă loc joi la Curtea Supremă spaniolă, a mai declarat Bekart.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…