Acasă Extern Puigdemont a fost arestat în Germania

Puigdemont a fost arestat în Germania

Liderul catalan Carles Puigdemont a fost reținut duminică în Germania, la patru luni după exilul auto-impus față de Spania, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru organizarea unui referendum ilegal asupra secesiunii Cataloniei, anul trecut.

Puigdemont a intrat în Germania din Danemarca după ce a părăsit Finlanda vineri, când a apărut că poliția l-ar fi aresta acolo, și va începe un proces de extrădare solicitat de Spania.

Detenția amenință să agraveze criza catalană care a izbucnit anul trecut, când regiunea a făcut o declarație simbolică de independență, determinând Madridul să adopte o conducere directă asupra regiunii.

Polițiștii germani au declarat că l-au arestat pe Puigdemont în landul de nord Schleswig-Holstein pe un mandat european de arestare eliberat de Spania.

Într-o declarație, poliția a spus că Puigdemont a fost arestat în apropierea unei secțiuni a autostrăzii A7 care trece prin orașul Flensburg lângă granița daneză.

Poliția nu a spus exact unde este ținut Puigdemont, dar presa spaniolă a declarat că se află la o secție de poliție din orașul Schuby.

Revista germană Focus a spus că spionajul spaniol a informat poliția federală BKA că Puigdemont se afla pe autostrada ce leagă Finlanda de Germania.

Nu este clar dacă Puigdemont va fi imediat extrădat din Germania. Puigdemont și-a exprimat clar preferința de a lupta împotriva procesului de extrădare din Belgia.

Fostul președinte regional catalan era în momentul condamnării sale în Belgia, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Puigdemont, Joan Maria Pique.

„Președintele mergea în Belgia pentru a se pune la dispoziția justiției belgiene”, a declarat Pique pentru Reuters.

Curtea Supremă din Spania a decis vineri că 25 de lideri catalani vor fi judecați pentru rebeliune, delapidare sau nesupunere față de stat.

Judecătorul Curții Supreme de Justiție, Pablo Llarena, a trimis cinci lideri separatiști la închisoare în timpul procesului. Detenția lor a declanșat proteste în întreaga Catalonie.

Sâmbătă, președintele parlamentului catalan de la Barcelona a cerut o alianță împotriva Madridului, descriind o serie de acțiuni legale ca fiind „un atac asupra inimii democrației”.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…