Acasă Extern Turcia a dispus arestarea clericului Gulen

Turcia a dispus arestarea clericului Gulen

Turcia a ordonat arestarea clericului musulman Fethullah Gulen, care locuiește în SUA, și a altor șapte persoane în legătură cu asasinarea ambasadorului rus în Turcia în 2016, a relatat luni ziarul Haberturk, cu o zi înainte de vizita la Ankara a președintelui rus Vladimir Putin.

Ambasadorul Andrei Karlov a fost împușcat de un polițist în afara programului de lucru în timp ce vorbea la o expoziție din Ankara, în decembrie 2016. Atentatorul a strigat „Allahu Akbar” și „Nu uita Aleppo!”, când a deschis focul, aparent referindu-se la implicarea Rusiei în Siria. Atentatorul a fost împușcat de poliție la locul crimei.

Vladimir Putin sosește marți într-o vizită de două zile la Ankara și se va întâlni cu președintele Tayyip Erdogan și cu președintele iranian Hassan Rouhani. Cele trei țări sunt garantul discuțiilor de pace de la Astana, care au creat zone de „escaladare” în întreaga Sirie.

Erdogan a spus că mișcarea lui Gulen se află în spatele asasinării ambasadorului rus, o acuzație pe care clericul a negat-o. Erdogan acuză rețeaua clericului de încercarea de lovitură militară în iulie 2016.

Gulen, care trăiește în exil autoimpus în Statele Unite din 1999, a negat acuzația și a condamnat lovitura de stat.

Publicația Haberturk a spus că autoritățile au ordonat arestarea celor opt, deoarece uciderea a fost executată la comanda lor.

Autoritățile au arestat până acum șapte persoane, inclusiv trei polițiști, în legătură cu uciderea ambasadorului rus, a informat ziarul Hurriyet.

Nimeni de la procuratura din Ankara nu a fost imediat disponibil pentru comentarii, relatează Reuters.

Asasinul ambasadorului rus provenea din Soke, situată în sud-vestul Turciei, considerată una dintre regiunile cele mai seculare ale țării. Tatăl său a spus că, comportamentul fiului său a început să se schimbe după ce s-a alăturat academiei de poliție, unde a devenit mai pios, potrivit rapoartelor media din acea vreme.

Sloganurile pe care le-a strigat înaintea asasinatului sugerează că simpatizează cu ideologia islamistă radicală, rețeaua lui Gulen preda dialogul interconfesional. Guvernul turc spune că astfel de învățături sunt concepute pentru a masca adevărata natură a ceea ce ei numesc o organizație periculoasă și secretă.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…