Acasă Diverse Cireşele din Turcia sunt PERICULOASE pentru consum

Cireşele din Turcia sunt PERICULOASE pentru consum

În urma analizelor probelor de cireşe importate din Turcia, prelevate săptămâna trecută şi incorect etichetate „s-a infirmat prezenţa pesticidelor imazalil şi tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat”, arată un comunicat transmis vineri de Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA).

Cireşele din Turcia etichetate greşit, au fost RETRASE din supermarketurile din România, nu știm dacă au fost retrase și din piețe și de la vânzătorii ambulanți de pe marginea șoselelor – aceștia fiind prezenți pe DN1.

„Ca urmare a celor semnalate în spaţiul public, ANSVSA s-a autosesizat şi o echipă de inspectori ai DSVSA Bucureşti a prelevat probe din lotul de cireşe incorect etichetat. În urma analizelor probelor s-a infirmat prezenţa pesticidelor imazalil şi tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depăşiri ale limitelor admise. Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg”, se arată în comunicat.

Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare şi dirijare pentru distrugere.

„După primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireşe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase şi distruse. Până în prezent, din lotul de cireşe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depăşirea limitei pentru dimetoat, a fost retrasă de inspectorii ANSVSA şi dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acţiunea este în desfăşurare la nivel naţional”, precizează ANSVSA.

În această perioadă este intensificată acţiunea de monitorizare a rezidurilor de pesticide din fructele şi legumele de sezon. „Pentru exemplificare, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfăşurat acţiuni de control în 320 de unităţi de depozitare a legumelor şi fructelor provenite din ţări terţe”, se mai arată în comunicat.

De la începutul anului până în luna aprilie au fost verificate la nivelul birourilor vamale judeţene 4.643 de transporturi rutiere de legume şi fructe provenite din ţări terţe. Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe şi legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Potrivit ANSVSA, la 16 dintre probele analizate au fost depistate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveţi, ardei şi tomate.

„În data de 16 aprilie 2018, inspectorii ANSVSA au depistat un lot de 19.644 de kg de dovlecei proveniţi din Turcia, la care a fost depistată o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul metalaxil – M. Întregul lot a fost distrus”, a mai comunicat Autoritatea Sanitar-Veterinară.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, marţi, că a amendat un distribuitor care a introdus pe piaţă cireşe din Turcia despre care s-a spus că ar fi infestate. ANPC a aplicat amenda pentru „neconformitatea etichetării produsului”.

„Urmare a apariţiei pe reţelele de socializare a unei fotografii potrivit căreia cireşele preambalate în caserole de 500 gr, având origine Turcia, sunt tratate cu Imazalil şi Thiabendazole, coaja nefiind recomandată pentru consum, ANPC s-a autosesizat şi a desfăşurat – prin Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti – controale la două puncte de lucru ale unui comerciant şi la distribuitorul fructelor”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Verificările la cele două puncte de lucru ale comerciantului nu au relevat prezenţa la vânzare a acestor produse, care fuseseră deja scoase din circuitul consumului, motivaţia înscrisă în Fişa de retragere a produsului fiind „Neconformitate etichetare”, a menţionat ANPC.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…