Acasă Economie China și Germania sunt cele mai afectate de taxele Trump

China și Germania sunt cele mai afectate de taxele Trump

Ministrul chinez al Comerţului, Zhong Shan, şi ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, au avertizat duminică în privinţa faptului că politica administraţiei Donald Trump de a impune taxe suplimentare pentru importurile de oţel şi aluminiu pune în pericol economia globală, relatează Reuters.

Zhong Shan a precizat că statul chinez urmăreşte evitarea unui război comercial cu Statele Unite, care ar reprezenta un dezastru pentru economia mondială.

„Nu există învingători într-un război comercial. Ar însemna un dezastru pentru China, Statele Unite şi restul lumii. China poate gestiona orice provocare şi îşi va proteja cu fermitate interesele, dar cele două ţări ar trebui să continue discuţiile. Nimeni nu vrea să fie implicat într-un război comercial, întrucât toată lumea ştie că acest lucru ar prejudicia multe ţări şi nu ar aduce beneficii”, a spus Shan.

Statele Unite sunt cel mai mare importator de oţel din lume, achiziţionând 35 de milioane de tone de material brut în 2017. Din totalul acestor importuri, Coreea de Sud, Japonia, China şi India au furnizat 6,6 milioane de tone de oţel.

Brigitte Zypries, ministrul german al Economiei, a precizat pentru Reuters că recentele măsuri comerciale ale administraţiei americane pun în pericol locurile de muncă şi creşterea economică.

„Politicile lui Trump pun în pericol ordinea economiei globale libere. Preşedintele american nu vrea să înţeleagă arhitectura acestei economii, care este bazată pe un sistem de reguli pentru pieţe libere. Germania şi aliaţii săi trebuie să protejeze comerţul liber şi să evite divizarea care ar putea fi generată de oferta lui Trump de a scuti anumiţi aliaţi de noile taxe. Este important ca Europa să dea dovadă, la nivel colectiv, că există contramăsuri şi că nu se va produce niciun dezechilibru în alianţa pentru comerţ liber”, a spus Zypries.

Exporturile Germaniei către Statele Unite – cel mai mare partener comercial – au depăşit importurile cu 50,5 miliarde euro în 2017 şi cu 3,5 miliarde de euro în luna ianuarie a acestui an, potrivit datelor publicate de autoritatea germană de statistică Destatis.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat pe 8 martie impunerea unor taxe de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru importurile de aluminiu.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…