Acasă Evenimentele din Decembrie `89 CIA a declasificat două rapoarte din 1990 privind „mişcarea de contestare” a FSN

CIA a declasificat două rapoarte din 1990 privind „mişcarea de contestare” a FSN

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a declasificat mai multe documente din 1990, despre statele din Europa de Est. Cu privire la România, CIA a declasificat parțial două rapoarte referitoare  la situaţia politică din ianuarie 1990.

Un raport CIA din 27 ianuarie 1990 , intitulat ” ROMANIA: CHALLENGES TO RULING FRONT MOUNTING”, arăta că se amplifica „mişcarea de contestare” a Frontului Salvării Naţionale (FSN), care „nu mai poate ascunde lipsa de credibilitate şi disensiunile interne”. (…) „Preşedintele Iliescu a admis joi că situaţia politică este instabilă, avertizând că s-ar instala anarhia dacă s-ar prăbuşi guvernul provizoriu”, se arată în documentul CIA datat 27 ianuarie 1990.

Loader
Loading...

EAD Logo
Taking too long?

Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Un alt raport CIA, datat 30 ianuarie 1990, cu titlul ”ROMANIA: FRONT REBUFFS OPPOSITION CHALLENGE”, scrie despre „Continuarea demonstraţiilor  împotriva regimului Iliescu împinge Frontul Salvării Naţionale (FSN), aflat la putere, să recurgă la susţinerea necruţătoarei foste poliţii politice a lui Ceauşescu. Notă: Actualul profil redus menţinut de Securitate probabil se va schimba dacă, după cum este probabil, FSN va continua să fie vizat de atacuri din cauza susţinerii cu jumătate de măsură a reformelor democratice”.

Loader
Loading...

EAD Logo
Taking too long?

Reload Reload document

|

Open Open in new tab

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Evenimentele din Decembrie `89
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…