Acasă Intern Concluzia scandalului Tolontan: asociații independente din diaspora, atacate la ordin

Concluzia scandalului Tolontan: asociații independente din diaspora, atacate la ordin

Cătălin Tolontan, denigratorul asociației Mihai Eminescu din Viena, este acuzat de legături cu serviciile secrete.

Dezvăluiri incendiare despre jurnalistul Cătălin Tolontan, care ar fi avut legături cu fosta securitate, înainte de 1989 și că ar fi continuat colaborarea cu securitatea şi după ’90, atunci când ar fi răspuns la apelul Serviciului de Informaţii Externe. Realitatea.net, site-ul televiziunii cu același nume, a titrat: «Dezvăluiri bombă despre Tolontan. Ar fi fost recrutat de fosta Securitate și e omul SIE».

Potrivit unor surse exclusive menționate de Realitatea TV, acesta ar fi avut legături cu fosta securitate, înainte de 1989. Sursele au mai spus pentru Realitatea TV că jurnalistul ar fi continuat colaborarea cu securitatea şi după ’90, atunci când ar fi răspuns la apelul Serviciului de Informaţii Externe. Potrivit Realitatea, „Tolontan ar fi fost recomandat fostei Securităţi chiar de tatăl său, care ar fi avut funcţia de ofiţer superior în regimul totalitar. Ca răspuns la informaţiile apărute în spaţiul public, în urmă cu mai mult timp, jurnalistul Cătălin Tolontan a precizat, pe blog, că tatăl său nu a fost general, ci colonel. Nu a lucrat la Securitate, ci pe frontiera de la aeroportul Otopeni.”

”Dacă un jurnalist precum e Tolo face investigaţii la comandă sau servite înseamnă că foloseşte cuiva împotriva altcuiva, asta nu mai este investigaţie jurnalistică legitimă”, a explicat Cozmin Guşă, citat de Flux 24.

Jurnalistul a negat vehement acuzațiile aduse, deși nenumărate semne de întrebare au fost puse în urma așa-ziselor investigații personale sau ale echipei sale.

Din diaspora e greu să înțelegi ce mecanisme, intrigi sau dezinformări se folosesc pentru manipularea din țară, dar atunci când investigațiile lui Tolontan s-au îndreptat către activități din afara țării, din diaspora românească, poți să-ți faci o idee clară.

Reamintesc că anul trecut, Cătălin Tolontan a atacat gratuit asociația Mihai Eminescu din Viena, probabil la comandă. Nimic nu e întâmplător, sefii lui Cătălin Tolontan nu văd cu ochi buni existența unei asociații independente, printre cele mai active asociații românești din Europa. Atacul a fost îndreptat asupra lui Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, acuzat că şi-a însuşit 9 milioane de lei din patrimoniul spitalului, dar fără absolut nicio vină au căzut și membrii asociației din Viena, cărora li s-au atribuit printr-o declarație inventată legături cu serviciile sau politica aflată la putere.

Ceea ce s-a întâmplat la Viena poate fi exemplul clasic al bătăii de joc de care au parte multe asociații românești din afara țării din partea unor oameni care nu fac altceva decât să se folosească de imaginea lor. Secureanu a promis niște bani pentru realizarea unei statui a lui Eminescu, nu s-a ținut de cuvânt iar organizatorii (asociația Mihai Eminescu din Viena) s-au dezis de el. Ce face Tolontan? Asociază munca oamenilor de bună credință, cu a unui urmărit penal.

Tolontan e un tip inteligent, de asta nu se poate îndoi nimeni. E imposibil să faci asemenea speculații fără să primești ordin de undeva… pe unitate, cel mai probabil.

Manipularea pe care Tolontan a folosit-o, fără îndoială la ordinul cuiva, a lăsat însă o umbră asupra unei asociații care poate fi definită chiar cea mai activă. E inutil să enumăr activitățile deosebite pe care le-a făcut, legăturile cu administrația vieneză și imaginea pozitivă pe care o dă românilor și României.

Pe cine deranjează asociațiile românești independente din Diaspora, care nu au fost înființate la ordinul unor structuri din București?

La situația creată printre membrii asociației din Viena, profund nemulțumiți de interpretările aberante pe care le-a adus Tolontan, se adaugă dezvăluirile și declarațiile din ultimele ore făcute la Realitatea Tv și Flux 24.

 

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Andi RĂDIU
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Nou secretar de stat la Diaspora

Preşedinta Organizaţiei de Femei PSD Diaspora, orădeanca Lilla Boglarka Debelka, fost cons…