Acasă Intern Criză pe piața scriitorilor de manuale școlare

Criză pe piața scriitorilor de manuale școlare

Retorica lui Traian Băsescu, în vremea când era președinte, ”cui nu-i place în România, poate să plece din țară”, a lăsat urme adânci, inclusiv în domeniul educației.

România are o criză de scriitori de manuale, iar cărţile şcolare de limba engleză lipsesc, a declarat ministrul Educaţiei, Valentin Popa, precizând că în toamnă va fi organizat un grup de lucru prin intermediul căruia vor fi instruiţi profesorii pentru a elabora manuale.

“Am dori ca în toamnă să avem un simpozion, o conferinţă, un grup de lucru în care să încercăm să instruim cât mai multe cadre didactice pentru a putea elabora manuale şcolare, deoarece avem o criză de scriitori de manuale. De exemplu, încă avem o lipsă a manualelor de limbă engleză. Nu am primit manuscrise suficiente care să se califice pentru a avea manual de limbă engleză. Uimitor, dar aceasta este realitatea şi în general nu avem suficient de multe manuscrise astfel încât să avem pentru fiecare disciplină cel puţin trei manuale pe care să le oferim cadrelor didactice să fie alese pentru a fi tipărite. Sunt manuale, dar nu la toate disciplinele”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat bilanţul primelor şase luni de conducere a instituţiei.

Ministrul Popa a mai menţionat că în noul an de învăţământ peste 500.000 de elevi vor beneficia de manuale noi.

“Manualele şcolare sunt un subiect intens şi probabil principala sarcină a Ministerului Educaţiei. Anul acesta vor beneficia de manuale şcolare peste 500.000 de elevi din clasele I-VI, la 63 de discipline. Există la Editura Didactică 105 titluri noi, din care, în premieră, sunt 40 de traduceri în limbile minorităţilor din România pentru un număr de 2,6 milioane de exemplare”, a mai adăugat Valentin Popa.

Ministrul învăţământului a mai precizat că manualele pot fi văzute online pe site-ul www.manuale.edu.ro, precizând că sunt frumoase însă “puţin cam încărcate”.

“Dacă accesăm, vom vedea că sunt foarte frumoase, veţi găsi discipline care sunt în trei versiuni, altele în doua sau într-o singură versiune, precum istoria. Nu am avut mai multe versiuni calificate. Din punct de vedere estetic sunt frumoase, din punct de vedere al conţinutului, cred că sunt puţin cam încărcate, dar aşa ştiu să scrie manuale specialiştii noştri din sistem”, a mai precizat Valentin Popa.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
  • Manualele şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie

    Noile manuale şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie, se arată în regulamentul publicat î…
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…