Acasă Extern Erdogan învinovățește Franța pentru genocidul din Rwanda

Erdogan învinovățește Franța pentru genocidul din Rwanda

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a criticat miercuri pe cei care „dau lecții” Turciei cu privire la genocidul armean, inclusiv pe Franța, pe care a acuzat-o că este responsabilă de genocidul din Rwanda, scrie AFP.

„Dacă ne uităm la cei care încearcă să dea lecții Turciei despre drepturile omului sau democrație în chestiunea armeană și lupta împotriva terorismului, vedem că toți au trecut sângeros”, a spus Erdogan, într-un discurs televizat în Ankara.

„Este evident cine a omorât 800.000 de persoane în genocidul din Rwanda, responsabilii sunt francezii”, a acuzat el, referindu-se de asemenea la Algeria. „Avem arhive și documente care dovedesc asta foarte clar”.

Franța este acuzată de către autoritățile din Rwanda că a fost complicea regimului Hutu responsabil de genocidul din 1994 sau chiar că ar fi avut un rol activ în masacru, ceea ce Franța a negat mereu.

Tonul ridicat dintre Ankara și Paris s-a amplificat după ce Franța a stabilit pe 24 aprilie ziua de comemorare anuală a genocidului armean din 1915.

Armenii estimează că un milion și jumătate de cetățeni au fost omorâți de Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial.

Ankara reuză folosirea termenului „genocid”, evocând masacre reciproce pe fondul războiului civil.

Autoritățile turce au interzis, de asemenea, o manifestație în Istanbul pentru a comemora masacrul armenilor.

Poliția a dispersat sute de manifestanți, inclusiv o delegație internațională, care plănuia o adunare în fața Muzeului Artelor Islamice, fost sediu al unei închisori unde au fost ținuți primi armeni arestați pe 24 aprilie 1915.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…