Acasă Extern ETA cere scuze victimelor înainte de a se dizolva

ETA cere scuze victimelor înainte de a se dizolva

Grupul separatist basc ETA a cerut vineri scuze pentru prejudiciile cauzate victimelor și rudelor acestora în timpul campaniei violente care a dura o jumătate de secol pentru crearea unui stat independent în nordul Spaniei și în sud-vestul Franței.

Scuzele vin în timp ce grupul urmează să anunțe auto dizolvarea finală la începutul lunii viitoare, la apropape un an de când a predat armatei armele și explozivii.

Grupul ETA a declarat încetarea activității violente în 2011 și a înmânat armamentul  în aprilie 2017.

„Suntem conștienți de faptul că în această perioadă lungă de luptă înarmată am creat multă durere, inclusiv multe daune pentru care nu există o soluție de remediere. Vrem să arătăm respectul pentru cei morți, cei răniți și victimele care au fost cauzate de acțiunile ETA (…) Ne cerem scuze cu adevărat”, a spus grupul într-o declarație publicată de ziarul basc Gara.

„Privind în perspectivă, reconcilierea este una dintre sarcinile care trebuie îndeplinite în Țara Bascilor, ceea ce se întâmplă deja între cetățeni. Este un exercițiu necesar pentru recunoașterea adevărului într-o manieră constructivă, pentru construirea unor garanții ca această suferință să nu se mai repete „, a mai spus grupul în sursa citată.

Grupul militant ETA (Euskadi Ta Askatasuna – Țara Bascilor și Libertatea) a fost fondat în 1959 și a rezultat din furia și frustrarea bascilor, care au propria lor limbă și cultură, de represiunea politică condusă de generalul Francisco Franco.

Campania ETA, care a inclus asasinate politice, precum și atacuri cu bombă care au vizat populația, a crescut în anii 1960 prin violențe reciproce cu dictatura Franco.

Grupul ETA va anunța dizolvarea completă în primul weekend din luna mai, a informat miercuri radioul basc ETB.

Detaliile evenimentului vor fi anunțate, în cadrul unei conferințe de presă luni, de avocatul din Africa de Sud, Brian Currin și alți membri ai organismului de mediere al Grupului de Contact Internațional.

Guvernul spaniol a declarat joi că ETA a fost învinsă politic și operațional și nu și-a atins niciunul din obiectivele sale.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…