Acasă Cultură Justiția era mai credibilă înainte de MCV

Justiția era mai credibilă înainte de MCV

Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Justiția din România este monitorizată prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene. În anul 2004 încrederea în Justiție era creditată în sondajele de opinie cu 54%. În anul 2017, încrederea în Justiție este de 37%, crescând în marja de eroare după Eurobarometrul din 2016, care indica 34%. DNA are o cotă de încredere de 60%.

La finalul celui de-al doilea mandat de președinte al țării, Ion Iliescu fiind întrebat de jurnaliști de ce avem o cotă de încredre atât de scăzută în Justiție, 54%, Iliescu a răspuns ”jumătate din cei care au procese câștigă și cealaltă jumătate peirde”. Un răspuns simplist care se dorea mai mult aritmetic decât logic, dar cu procentul d 37%, din toamna acestui an, nici această aritmetică simplistă nu mai e valabilă.

Procente atât de scăzute ale încrederii populației în sistemul de justiție rivalizează doar cu cel din Turcia lui Erdogan și din Rusia lui Putin.

De ce nu avem încredere în justiție?

Sentimentul general al cetățenilor români cu privire la justiție este de corupție și incompetență. Nu trebuie să fi doctor în drept ca să vezi mizeria sistemică.

Dacă cineva ar verifica statistic câți primari de comune, nu vorbesc de orașe, au luat cu japca terenurile confiscate de comuniști, iar urmașii proprietarilor de drept au pierdut procesele în instanță, s-ar vedea o parte a ”tabloului inJustiției”. În urmă cu 4 ani, un sat din județul Bihor a apelat la mass media pentru că urmașii unui grof au obținut în instanță proprietatea inclusiv pe gospodăriile sătenilor.

Când bătrânii și-au vândut drepturile de proprietate pe nimic unor escroci care, apoi, au obținut de la Autoritatea Națională de Retrocedare a Proprietăților milioane de euro, nimeni nu s-a sesizat, nici după ce anumite cazuri au ajus de notorietate. De ce și-au vândut proprietarii pe nimic terenurile sau casele? Pentru că știau că nu au nicio șansă să le obțină în instanțele de judecată.

Toată lumea vorbea de mafia retrocedărilor din tribunale, numai CSM și Inspecția Judiciară nu au auzit nimic.

Dacă, întâmplător ați avut vreun proces într-o instanță din România și ați făcut o sesizare la Inspecția Judiciară despre modul în judecătorul a administrat probele și a decis, 99,99% vi s-a răspuns, în termeni juridici, că judecătorul a procedat corect. De ce? Pentru că o vorbă românească spune ”corb la corb nu-și scoate ochii”.

Statul de drept în România nu mai există nici măcar pe hârtie, statistica nedreptăților îl contrazice de la o poștă. Nu mai vorbim de procesele penale pentru că acolo e de groază, așa cum reiese din nenumăratele decizii CEDO.

În timpul lui Ceușescu ne plângeam de dictatură și eram ascultați de Occident atunci când reușeam să strecurăm o scrisoare la Europa Liberă. Acum se vorbește mult și se face” nimic”.

O concluzie apare destul de clar, după 10 ani de monitorizare MCV, Justiția din România arată mult mai rău, conform statisticilor, ceea ce înseamnă că MCV este ineficient, iar așa numita ”independență a judecătorilor” nu funcționează în spiritul de dreptate așteptat de cetățenii români.

Justiția din România trebuie reformată structural. Trecerea Inspecției Judiciare sub controlul Ministerului Justiției este un început bun, cel puțin o dată la 4 ani sancționezi prin vot partidul care deține ministerul.

5/5 - (58 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…