Acasă Extern PE: Comisia pentru libertăţi şi justiţie analizează situația din România

PE: Comisia pentru libertăţi şi justiţie analizează situația din România

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European (PE) se reuneşte, luni seară, la Strasbourg, într-o „şedinţă extraordinară” în care va avea loc un „schimb de opinii” între membrii comisiei şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre „situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei”.

La dezbaterea despre România au fost incluse, ca puncte de referinţă, două rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE.

Dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).

Al doilea punct de referinţă din Comisia LIBE, lva fi Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea în Parlament a legilor justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind CSM.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi, că Parlamentul European amânat, pentru prima săptămână a lunii noiembrie, adoptarea Rezoluţiei privind statul de drept în România.

„Da, s-a luat decizia. Dar rezoluţia va fi făcută în comisia LIBE, comisia de drepturi şi libertăţi. Sunt mai multe şedinţe ale Comisiei LIBE. Prima este luni după-amiază, dar este întâlnirea cu prezenţa lui Frans Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene – n.r.)”, a afirmat eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai, joi pentru jurnaliști.

Cu privire la impactul pe care îl va avea asupra României adoptarea acestei rezoluţii, Norica Nicolai a răspuns: „Este un document politic. Nu are niciun impact. Poate să conţină evaluarea asupra situaţiei statului de drept şi eventuale recomandări făcute României”.

Pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august şi a statutului de drept în România, discuţie la care cutuma europeană prevede invitarea premierului ţării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.

În a doua săptămână a lunii octombrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, preşedintele Klaus Iohannis este programat să susţină un discurs. Acesta este şi motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluţiei.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…