Acasă Intern ALDE vrea să denunţe raportul MCV la Curtea Europeană de Justiţie

ALDE vrea să denunţe raportul MCV la Curtea Europeană de Justiţie

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a anunţat, într-o declaraţie, că sunt analizate posibilităţile legale pentru denunţarea raportului MCV la Curtea Europeană de Justiţie, acuzând că documentul este unul pur politic.

„Ultimul raport a fost emis acum trei săptămâni şi a arătat tuturor, nu numai României, cât de autoritar este comportamentul Comisiei Europene. Pentru că solicită, în cadrul recomandărilor, amânarea procedurilor legale şi suspendarea legislaţiei, ceea ce nu este în acord cu tratatele europene pentru că ştim cu toţii că justiţia este o chestiune de subsidiaritate (…) După mine, acesta nu este un instrument legal, ci unul politic, folosit de Comisia Europeană, de diferitele formaţiuni politice şi, dacă ne uităm la istoria acestui raport, pus în 2006, ale căruia patru obiective au fost deja îndeplinite încă din 2010, avem 8 ani de când interesele politice sunt contrare României. Noi acum analizăm posibilităţile legale de a denunţa acest raport în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru că, din punct de vedere legal, este un document accesoriu tratatului nostru de aderare, iar dacă ambele părţi sunt de acord să încheie acest document, suntem obligaţi să mergem în faţa Curţii. Nu se poate numi justiţie ceea ce conţine acest raport, ci politicianism pur, ceea ce nu este acceptabil”, a declarat Norica Nicolai, pentru EuReporter.

Protocoalele secrete încheiate între SRI şi instituţiile din justiţie

O altă nemulţumire referitoare la raportul MCV este cea potrivit căreia raportul nu a abordat teme cheie, precum cea a protocoalelor secrete încheiate între SRI şi instituţiile din justiţie, între care şi Consiliul Superior al Magistraturii, instituţia cu rol de garant al independenţei justiţiei. Curtea Constituţională a amânat pronunţarea pentru şedinţa din 11 decembrie cu privire la conflictul juridic între Parlament şi Ministerul Public, care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Comisia Europeană a recomandat României, în raportul MCV prezentat, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare. Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marţi, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…