Acasă Intern NEÎNCREDEREA cetățenilor în JUSTIȚIE va fi foarte greu de schimbat

NEÎNCREDEREA cetățenilor în JUSTIȚIE va fi foarte greu de schimbat

Directorul Institutului Naţional al Magistraturii (INM), judecătoarea Cristina Rotaru-Radu, a vorbit recent despre neîncrederea existentă în spaţiul public faţă de sistemul judiciar, o percepţie care va putea fi îndreptată cu mari eforturi pe viitor, efectul fiind, pe termen lung, unul devastator.

Cristina Rotaru-Radu a susținut o declarație la la Conferinţa de lansare a ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu presa, un ghid despre care directorul INM a spus:

„Ghidul ne-a ajutat să conştientizăm nevoia de informaţie care există la nivel social, iar pe reprezentanţii media i-a ajutat să înţeleagă că  această comunicare trebuie să se înscrie în anumite limite, astfel încât să nu fie afectate imaginea anumitor persoane, prezumţia de nevinovăţie. (…) Adevăratul destinatar al ghidului este cetăţeanul, care are dreptul de a fi informat pe o parte, însă este un drept limitat de interesul general al societăţii, de dreptul altor cetăţeni la o viaţă privată, intimitate, imagine”, a spus Cristina Rotaru-Radu.

În continuare, judecătoarea a explicat că percepţia la nivelul cetăţenilor este de neîncredere în justiţie, o neîncredere amplificată adesea de mass-media şi care va putea fi schimbată în timp, cu eforturi consistente, din partea tuturor părţilor implicate.

„Să înţelegem cu toţii că justiţia televizată nu ajută totdeauna la cunoaşterea adevărului, dar cu siguranţă contribuie la o neîncredere în sistemul judiciar, şi această neîncredere este o percepţie pe care cu foarte mare eforturi o să reuşim să o îndreptăm în viitor, că efectul pe termen lung al aceste neîncrederi poate fi unul devastator şi chiar se poate ajunge la justiţie privată, şi mă refer la ce se poate întâmpla în domeniul justiţiei penale, cât şi civile”, a spus directorul INM, oferind şi câteva exemple în aceste sens: cazuri în media în care au fost expuşi minori, situaţii familiale dificile, în care s-a intrat poate nepermis de mult în viaţa privată a acelor persoane etc.

Conferinţa de diseminare a ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass-media a avut loc pe 22 noiembrie 2019 în Bucureşti şi s-a bucurat de prezenţa multor lideri din domeniul justiţiei şi a jurnaliştilor.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò – apel pentru formarea unei alianțe antiglobaliste la nivelul întregii lumi împotriva ”Marii Resetări Mondiale”

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, un veritabil avertizor de integritate al Sf. Scaun și ad…