Acasă Diverse Ex-ministru rus condamnat pentru corupție

Ex-ministru rus condamnat pentru corupție

Este pentru prima dată în istoria recentă a Rusiei când un înalt demnitar este condamnat pentru fapte de corupție. 

Curtea Judiciară de la Moscova l-a condamnat pe fostul ministru al Economiei și Dezvoltării din Rusia, Alexei Ulyukayev, la opt ani de închisoare pentru luare de mită. Ulyukayev a negat acuzațiile.

Ex-ministrul Ulyukayev urmează să-și ispășească pedeapsa într-o închisoare de maximă siguranță.

Pe lângă pedeapsa cu executare Ulyukayev a fost amendat cu 130 de mii de ruble (2,5 milioane de dolari).

Ulyukayev, în vârstă de 61 de ani, a fost arestat în anul 2016,fiind  acuzat că a încercat să ia mită 2 milioane de dolari de la firma de stat Rosneft, pentru a aproba achiziționarea unei alte companii petroliere.

El a fost acuzat de directorul general al companiei Rosneft, Igor Sechin, care este un apropiat al Președintelui Vladimir Putin.

În motivarea verdictului de condamnare instanța de judecată a spus că Ulyukayev „și-a folosit poziția pentru a cere mită de la directorul Rosneft în schimbul aprobării” pentru achiziționarea companiei Bashneft.

„În același timp, el i-a spus lui Sechin că pe viitor va obstrucționa activitățile companiei dacă va fi refuzat”, scrie în verdict.

Igor Sechin nu a depus mărturie în instanță, lucru destul de neobișnuit.

Oleg Feoktistov, fost ofițer în  Serviciile secrete care a lucrat pentru Igor Sechin, a mărturisit că mituirea a avut loc la Forumul BRICS din Goa, India.

„Folosind două degete, el a indicat suma pe care dorea să o primească, echivalentă cu două milioane de dolari”, a spus  Feoktistov, citând ceea ce îi spusese Sechin.

Kremlinul este înconjurat de un zid de secret, iar conflictele de pen coridoarele puterii rusești sunt deseori ascunse.

Procesul lui Ulyukayev este ceva care se întâmplă extrem de rar la Kremlin și oferă o perspectivă  asupra luptelor politice din Moscova și a ciocnirilor între clanurile Kremlinului.

Ulyukayev a fost văzut ca un liberal în ceea ce privește economia. Igor Sechin este privit ca un șoim, un aliat al lui Putin care susține un control mai mare al statului asupra economiei.

Condamnrea și întemnițarea lui Ulyukayev arată o victorie ”a tipilor durii” de la Kremlin. Aceasta întărește reputația lui Igor Sechin că este al doilea cel mai puternic om din Rusia după președintele Vladimir Putin.

Condamnarea lui Uyukayev riscă să provoace o ruptură în inima puterii rusești pentru că acesta era influent, dar nu făcea parte din cercul de apropiați a lui Putin.

Relațiile strânse ale lui Igor Sechin cu Vladimr Putin durează din anii 1980, când Putin era ofițer KGB.

Vladimir Putin a făcut eforturi pentru a-l ajuta pe Sechin să nu depună mărturie în instanță.

Președintele completului de judecată a declarat că instanța a avut suficiente dovezi pentru acest caz, inclusiv informațiile pe care le-a furnizat Igor Sechin.

Ulyukayov a insistat asupra faptului că este nevinovat, spunând că nu avea nicio idee că o geantă pe care a primit-o de la Igor  Sechin conținea bani.

El a spus că a crezut că este un vin scump, pe care Sechin îl oferă adesea partenerilor de afaceri împreună cu alte delicatese.

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…