Acasă Extern Germania respinge criticile Israelului

Germania respinge criticile Israelului

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a respins miercuri criticile privind decizia Berlinului de a concura împotriva Israelului pentru un loc în Consiliul de Securitate al ONU în 2019 și 2020, afirmând că este normal ca un număr de țări să caute reprezentare.

Maas a declarat reporterilor înainte de prima vizită a Organizației Națiunilor Unite în calitate de ministru de externe că candidatura Germaniei a fost anunțată de mult timp și nu și-a diminuat sprijinul puternic față de Israel.

„Nu alergăm împotriva nimănui; noi alergăm pentru un loc „, a spus el, în urma criticii făcute de candidatul de la Washington pentru funcția de ambasador al SUA la Berlin și alții.

Consiliul de Securitate al ONU cuprinde cinci membri permanenți și 10 membri nepermanenți aleși de Adunarea Generală a SUA timp de doi ani. Germania a deținut un loc ultima dată în 2011-2012 și se luptă cu Israelul și Belgia pentru unul dintre cele două locuri care urmează să fie ocupate în 2019-20.

Richard Grenell, a cărui nominalizare este reținută în Senatul SUA pentru funcția de ambasador la Berlin, a declarat, la începutul acestei luni, că Statele Unite au încheiat o înțelegere în anii 1990 cu țările din vestul  Europei și alții din ONU, pentru a permite Israelului să conducă necontestat pentru un loc.

Grenell, purtătorul de cuvânt al S.U.A. pentru ONU, din 2001 până în 2009, a scris pe Twitter despre această chestiune pe 14 martie, spunând: „Israelul a așteptat 19 ani! Statele Unite trebuie să ceară ca Europa să își păstreze cuvântul „.

Diplomații germani neagă că a fost încheiat un astfel de acord. Misiunea israeliană la ONU a refuzat să comenteze postare de pe Twitter a lui Grenell.

Grupurile conservatoare și pro-israeliene din Statele Unite au criticat, de asemenea, decizia Germaniei de a candida pe același loc cu Israelul.

Maas a afirmat că Germania este bine plasată pentru a servi în Consiliul de Securitate, deoarece a fost cel de-al doilea cel mai mare furnizor de fonduri și trupe pentru ONU și a jucat un rol important în misiunile umanitare și de stabilizare, precum și pentru schimbările climatice.

Pentru a fi aleși, candidații pentru un loc nepermanent în Consiliului de Securitate trebuie să obțină mai mult de două treimi din votul Adunării Generale formată din 193 de membri. Alegerea pentru termenul care începe la 1 ianuarie 2019 se va desfășura în iunie.

În Consiliul de Securitate cei cinci membri permanenți – Statele Unite, Marea Britanie, Franța, China și Rusia – dețin puteri de veto, pot lua decizii obligatorii din punct de vedere juridic, precum și de a impune sancțiuni și autorizarea folosirii forței.

Pentru a asigura reprezentarea geografică în Consiliu de Securitate există cinci locuri pentru statele africane și asiatice, unul pentru statele est-europene, două pentru statele din America Latină și Caraibe și două pentru statele din Europa de Vest și alte state.

Grupurile regionale sunt, în general, de acord cu candidații pentru a-și prezenta și calitățile competitive.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…