Acasă Extern Întevedere privată Trump-Merkel, după criticile la adresa Germaniei

Întevedere privată Trump-Merkel, după criticile la adresa Germaniei

Preşedintele SUA, Donald Trump, se întâlnește astăzi cu cancelarul german Angela Merkel, la doar câteva ore după ce a afirmat că Germania, un aliat tradiţional al SUA, este „în totalitate controlată” şi „prizonieră” Rusiei, informează The Associated Press.

Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a anunţat că președintele Trump va reitera criticile la adresa Germaniei.

Sanders a mai adăugat că Donald Trump se va întâlni, de asemenea, tot astăzi şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Donal Trump, atac major la adresa Germaniei

Germania este „în totalitate controlată” de Moscova din cauza dependenţei de hidrocarburile ruseşti, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, la un mic dejun oficial premergător summitului NATO de la Bruxelles, a informat BBC.

„Germania este în totalitate controlată de Rusia (…) Vor procura între 60 şi 70% din energia lor de la Rusia şi un nou gazoduct, să-mi spui dacă aşa ceva este adecvat pentru că eu cred că nu este”, a declarat președintele Trump la un mic-dejun oficial cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„Este foarte trist că Germania încheie acorduri masive pentru petrol şi gaze cu Rusia (…) Se presupune că noi (SUA) ar trebui să vă apărăm de Rusia, însă ei plătesc miliarde de dolari Rusiei şi cred că acest lucru este foarte nepotrivit”, a mai afirmat liderul de la Casa Albă, potrivit Financial Times.

„Cred că este un lucru foarte rău pentru NATO şi nu cred că ar fi trebuit să se întâmple şi cred că trebuie să discutăm cu Germania despre asta. În plus, Germania alocă doar puţin peste 1 procent (din PIB pentru apărare) … Şi de asemenea cred că acest lucru este nepotrivit”, a spus Donald Trump în discuția cu Stoltenberg, conform sursei citate.

Ministrul german al Apărării a respins afirmaţiile președintelui Trump privind dependenţa Berlinului de Rusia

Ursula von der Leyen, ministrul Apărării de la Berlin, a reacţionat aproape imediat la afirmaţia preşedintelui SUA, Donald Trump, potrivit căreia Germania este „prizoniera” Rusiei, declarând ţara sa are numeroase probleme cu Rusia.

„Avem numeroase probleme cu Rusia, fără nicio îndoială”, a spus oficialul german, care participă la summitul NATO de la Bruxelles. „Pe de altă parte, fără îndoială, în mod cert trebuie să ţinute deschise liniile de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi”, a declarat Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

Ministrul german a mai afirmat că ar dori ca „omul de afaceri Donald Trump” să se uite nu doar la bilanţul contabil, ci la rezultat.

Ursula von der Leyen a subliniat că Germania se angajează să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB pentru apărare.

În ultimele zile, preşedintele Donald Trump a avertizat în repetate rânduri ţările membre NATO pe tema contribuţiilor la organizaţia de securitate.

Statele membre NATO şi-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024.

Jens Stoltenberg a încercat să modereze tonul critic al preşedintelui american, afirmând că „o Alianţă Nord-Atlantică (NATO) puternică este bună pentru Europa şi este bună pentru Statele Unite”.

„Am reuşit cu toţi să ne unim în jurul valorilor noastre esenţiale, că suntem mai puternici împreună decât despărţiţi”, a adăugat liderul NATO.

Însă președintele Trump a replicat: „Cum putem fi mai puternici dacă o ţară importă energie de la persoana de care vrei să te protejezi?”.

„Pentru că înţelegem că atunci când suntem împreună suntem mai puternici”, a explicat Stoltenberg.

„Nu, doar faceţi Rusia mai bogată”, a conchis președintele Trump.

Membrii NATO se contrazic, dar alianţa este mai puternică

Jens Stoltenberg a spus că ”membrii NATO se contrazic, dar alianţa este mai puternică”.

Membrii NATO se contrazic în mai multe probleme, inclusiv în privinţa unui gazoduct construit din Rusia până în Germania, dar alianţa este mai puternică împreună şi îşi va majora bugetul alocat apărării, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, conform Reuters.

Discutând cu reporterii, după ce preşedintele american Donald Trump a acuzat Germania că este „prizoniera” Moscovei din cauza dependenţei de hidrocarburi, Stoltenberg a afirmat că nu este decizia NATO dacă acel gazoduct va fi construit, ci este o decizie care trebuie luată la nivel naţional.

„În pofida dezacordurilor, mă aştept să fim de acord în privinţa faptului că suntem mai puternici împreună decât separat”, a declarat secretarul general NATO.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…