Acasă Diverse Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în George Bush candidează

Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în George Bush candidează

Muntazar az-Zaydi, acum în vârstă de 39 de ani, a devenit celebru în decembrie 2008 pentru gestul său de protest.

Într-o conferinţă de presă, la Bagdad, el i-a strigat preşedintelui de atunci al SUA: „Câine, ăsta e sărutul de adio din partea poporului irakian!”. Președintele Bush a reuşit să evite pantofii aruncaţi de ziarist.

Ulterior, az-Zaydi a fost condamnat la un an de închisoare pentru agresarea unui şef de stat străin aflat într-o vizită oficială în Irak.

El a fost eliberat după nouă luni pentru bună purtare şi este considerat de mulţi arabi un erou, menţionează AFP.

„Nu regret fapta, dimpotrivă, regret că n-am mai avut atunci încă o pereche de pantofi”, a declarat el despre episodul memorabil în care a fost protagonist.

Muntazar az-Zaydi este pe locul 95 din 138 pe lista de candidaţi a grupării „Marşul pentru reforme”, formate din susţinători ai liderului populist şiit Moqtada Sadr şi din comunişti.

Potrivit AFP, şansele sale de a fi ales sunt reduse.

Obiectivul său politic este „să-i arunc în închisoare pe toţi politicienii hoţi şi să-i fac să-şi regrete faptele şi să le confisc toate bunurile”.

El susţine că detestă şi acum Statele Unite şi cere retragerea imediată din Irak a tuturor militarilor americani. La argumentul că aceştia au ajutat forţele irakiene în lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, az-Zaidi a replicat: „Chiar SUA au favorizat Statul Islamic, cum puteţi spune că vor să scape de el?”.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…