Acasă Extern Macedonia: Referendumul pentru schimbarea denumirii țării a EȘUAT

Macedonia: Referendumul pentru schimbarea denumirii țării a EȘUAT

Prezenţa la vot în referendumul privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave, care ar putea pune capăt disputei cu Grecia, a fost sub 50%, au anunţat autorităţile cu puţin timp înainte de închiderea urnelor, a relatat BBC.

Mai multe formaţiuni politice şi grupuri naţionaliste din Macedonia au cerut boicotarea referendumului de duminică.

Doar o treime din macedonieni s-au prezentat la vot în referendumul pentru schimbarea denumirii ţării. Pentru a avea un rezultat valid, cel puţin 50% din macedonieni ar fi trebuit să fie prezenţi la urnele de votare.

După numărarea a 80% din buletinele de vot, DA a obţinut 91,2% din sufragii, iar NU 5,86%.

Aderarea Macedoniei la UE şi NATO, a fost blocată până de curând de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume. La sfărşitul lunii iunie, miniştrii europeni şi-au exprimat sprijinul pentru Albania şi Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE.

Disputa privind numele ţării se mută acum în Parlament. Referendumul este consultativ, iar rezultatul ar trebui să fie validat de votul a două treimi din deputaţi. O majoritate de care însă nu dispun social-democratul Zoran Zaev, premierul ţării, şi aliaţii săi din partidele albaneze. În acest caz, el trebuie să beneficieze de sprijinul a peste zece deputaţi ai opoziţiei de dreapta (VMRO-DPMNE).

„Peste 90% din voturi sunt pentru DA, deci este rândul Parlamentului să confirme voinţa majorităţii”, a declarat Zoran Zaev.

Premierul macedonian Zoran Zaev a cerut opoziţiei să susţină schimbarea numelui Macedoniei pentru a evita organizarea unor alegeri anticipate.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…