Acasă Extern Marea Britanie crează un satelit concurent UE

Marea Britanie crează un satelit concurent UE

Marea Britanie are în vedere crearea unui sistem de navigație prin satelit care să rivalizeze cu proiectul Galileo al Uniunii Europene, pe fondul încercărilor de restrângere a accesului britanic la informații de securitate sensibile după Brexit, relatează Financial Times.

Programul prin satelit Galileo este programul UE de 10 miliarde de euro pentru a dezvolta un rival al Sistemului Global de Poziționare al S.U.A.

Racheta rusă Soyuz VS01, purtând primii doi sateliți ai sistemului de navigație Galileo din Europa, a fost lansată de la Centrul Spațial Guiana din Sinamary, Guyana Franceză, 21 octombrie 2011.

Ministrul britanic Greg Clark a fost consultant juridic în privința recuperării celor 1,4 miliarde de euro pe care Marea Britanie i-a investit în Galileo de la începutul proiectului în 2003, spune Fiancial Times.

Comisia Europeană a început să excludă Marea Britanie și companiile sale de la lucrări viitoare privind Galileo înainte de ieșirea țării din UE, o mișcare despre care ministrul britanic Clark declară că amenință colaborarea în domeniul securității.

„Am arătat clar că nu acceptăm poziția Comisiei Europene cu privire la Galileo, care ar putea dăuna grav colaborării reciproc avantajoase în materie de securitate și apărare”, a afirmat el într-o declarație trimisă prin e-mail.

Marea Britanie a jucat până în prezent un rol important în construcția Galileo, realizând aproximativ 15% din activitatea acestuia. Clark a spus că, dacă Marea Britanie ar fi exclusă, aceasta ar putea duce la ani de întârzieri și costuri mai mari pentru proiect, „întinzându-se în miliarde”.

El a promis că industria spațială a Marii Britanii nu a fost lipsită de oportunități viitoare.

„Vom continua să lucrăm în sectorul spațial al Marii Britanii pe această temă și strategia noastră industrială modernă va asigura punerea în aplicare a oportunităților din era spațiului comercial”, a spus Clark.

Sectorul spațial britanic crește de patru ori mai rapid decât restul economiei britanice, iar țara are o cotă de 7% din industria spațială globală.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…