Acasă Extern Netanyahu a mulțumit Guvernului României

Netanyahu a mulțumit Guvernului României

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a mulțumit Guvernului României pentru eforturile depuse privind relocarea ambasadei țării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează Jerusalem Post.

Înaintea vizitei în Israel, preimirul Viorica Dancilă a anunțat că România intenționează să urmeze demersul președintelui american Donald Trump de a reloca ambasada la Ierusalim.

 

Premierul israelian Benjamin Netanyahy (centru), ministrul de Externe Teodor Meleșcanu (dr) și premierul Viorica Dăncilă

Miercuri, premierul Netanyahu s-a întâlnit în Biroul său din Ierusalim cu ministrul de externe Teodor Meleșcanu și premierul Viorica Dăncilă.

Cei doi demnitari români se află la Ierusalim pentru a consolida legăturile bilaterale cu Israelul și pentru a pregăti întâlnirea guvernamentală israelo-română, care va avea loc în România în cursul acestui an.

Relocarea ambasadei României la Ierusalim are nevoie de aprobarea președintelui român Klaus Johannis, care s-a opus acestei acțiuni.

Până în prezent, doar Guatemala s-a angajat să-și mute ambasada la Ierusalim. Guatemala intenționează să deschidă ambasada la Ierusalim pe 15 mai, la o zi după ce Statele Unite vor inaugura amabsada în capitala Israelului.

Honduras și Republica Cehă au vorbit de asemenea despre un astfel de demers, însă nu au fost luate decizii finale.

Comunitatea internațională s-a abținut, în mare măsură, de a reloca ambasadele în Ierusalimul de Vest, deoarece consideră că mai întâi trebuie hotărât statutul Ierusalimului.

Cele câteva țări care aveau ambasade în Ierusalim le-au închis în 1980 pentru a protesta față de o lege promovată de Knesset prin care urmau să fie anexate în mod oficial zone ale Ierusalimului peste liniile anterioare anului 1967.

În decembrie, președintele american Donald Trump a anunțat că Statele Unite recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului și s-au angajat să își mute ambasada.

Cuvintele sale sunt înțelese ca referindu-se numai la Ierusalimul de Vest. Statele Unite nu au făcut încă nicio schimbare politică suplimentară pentru a indica faptul că Ierusalimul face parte din Israelul suveran.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…