Acasă Economie Noua eră a energiei solare

Noua eră a energiei solare

Energia solară a avut în 2016 cea mai rapidă creștere din sectorul producției de energie electrică.

Energia regenerabilă a reprezentat două treimi din sursele de producție a energie electrice pentru anul trecut, iar specialiștii de la Agenția Internațională pentru Energie (AIE) au spus că energia solară” a strălucit cel mai tare”.

Noile capacități de producție a energiei electrice bazate pe sursa solară au depășit producția bazată pe cărbune. Schimbarea a fost determinată de scăderea prețurilor la panourile solare și de politicile guvernamentale, în special în China, care are aproape jumătate din panourile solare instalate la nivel mondial.

Vara aceasta a fost” cea mai verde” în privința producției de energie electrică. AIE a prognozat că furnizarea de energie electrică bazată pe energia solară va domina creșterea economică viitoare. Capacitate la nivel mondial va crește ca urmare a potențialului Japoniei și Indiei care fac investiții în panourile fotovoltaice.

Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a declarat că” suntem martori la nașterea unei noi ere a celulelor fotovoltaice; capacitatea fotovoltaică va fi mai mare decât orice altă tehnologie regenerabilă până în 2022”,

Cantitatea de energie regenerabilă prognozată la nivel global în 2022 a fost revizuită în sus față de prognoza de anul trecut, deoarece China și India au produs energie din sursă solară peste estimări,.

China are cea mai rapidă creștere pe piața de energie regenerabilă, SUA este în continuare pe locul doi. India pune în scenă un boom solar în următorii cinci ani, capacitatea de energie regenerabilă a țării este prognozată să se dubleze până în 2022, depășind UE în ceea ce privește creșterea economică în acest sector.

Pentru Marea Britanie, perspectivele solare de producție a energiei sunt destul de sumbre, cantitatea prognozată ce urmează să fie instalată până în 2022 reprezintă o cincime din capacitatea instalată în ultimii cinci ani.

Pe scena producției de energie puterea eoliană este acum mai ieftină decât cea nucleară, iar revoluția energetică este în desfășurare.

Raportul AEI constată că energiile regenerabile devin din ce în ce mai comparabile ca preț cu combustibilii fosili, iar proiectele eoliene și solare stabilesc prețuri scăzute la licitațiile guvernamentale.

În următorii cinci ani se așteaptă ca energiile regenerabile ar putea fi chiar mai ieftine decât alternativele pe bază de combustibili fosili.

Creșterea consumului în privința energiei regenerabile se va dubla la fel ca și pentru gaze și cărbune în următorii cinci ani, a afirmat AEI. Producția de energie electrică va crește de la 24% cât a fost anul trecut, la 30% în 2022, cărbunele va continua să fie cea mai mare sursă de energie.

Creștere producției energiei eoliene și solare înseamnă integrarea lor cu rețelele electrice. Un expert în domeniul energiei a declarat că raportul AEI a subestimat viteza de dezvoltare energiilor regenerabile și impactul lor în piață datorită prețului scăzut. Acestea vor conduce la o revoluție pe piața mondială a energiei electrice.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…