Acasă Extern ”Ordonanța 13” din Israel

”Ordonanța 13” din Israel

Zeci de mii de israelieni au protestat, aseară, în Tel Aviv, la o demonstrație anticorupție numită ”Marșul rușinii” organizată împotriva premierului Benjamin Netanyuahu.

Demonstrația a fost de departe cea mai mare dintre protestele anticorupție declanșate de acuzațiile de corupție împotriva lui Netanyahu, a relatat Agenția de știri Reuters.

Protestele au fost declanșate de un Proiect de lege așteptat să fie ratificat de Parlament israelian (Knesset) săptămâna viitoare, care l-ar absolvi pe Netanyahu de acuzațiile de corupție în două dosare penale.Primul implică primirea de cadouri de la oameni de afaceri foarte bogați, iar al doilea implică negocierea unui acord cu un ziar favorabil, în schimbul unor contracte zilnice.

Criticii declară că Proiectul de lege este o încercare flagrantă de a-l scăpa pe actualul premier Netanyahu de dosarele penale.

Suporterii proiectului legislativ spun că legea este menită să protejeze drepturile suspecților.

Premierul Netanyahu a declarat că nu are niciun interes să promoveze o legislația personală, dar nu a cerut inițiatorilor, doi parlamentari apropiați de partidul Likud, să retragă Proiectul de lege.

Premierul Netanyahu s-a descris ca fiind ”o victimă politică a unei vânători de vrăjitoare” și a spus despre acuzațiile de corupție împotriva lui: „Nu va fi nimic pentru că nu este nimic”, conform Reuters.

În cazul în care Proiectul de lege va fi retras sau nu va fi ratificat de Knesset, premierul  Netanyahu ar fi supus unei presiuni puternice pentru a demisiona sau ar putea convoca alegeri pentru a testa dacă are susținerea populară pentru încă un mandat.

 

 

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…