Acasă Extern Papi MITUIȚI de un cardinal care viola copii

Papi MITUIȚI de un cardinal care viola copii

Fostul cardinal american Theodore McCarrick, destituit în luna februarie pentru agresarea sexuală a unui adolescent în anii 1970, a plătit peste 600.000 de dolari în aproape 20 de ani unor lideri religioşi catolici, inclusiv unor papi, a anunţat cotidianul The Washington Post, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Theodore McCarrick, fost arhiepiscop emerit de Washington, este primul cardinal caterisit în urma unui scandal de pedofilie ce a afectat Biserica Catolică, a fost mult timp o personalitate influentă, care a strâns fonduri americane pentru Sfântul Scaun.

Potrivit The Washington Post, care citează foşti lideri religioşi şi a consultat arhivele acelor tranzacţii financiare, Theodore McCarrick a plătit începând din 2001 peste 600.000 de dolari unor preoţi, angajaţi ai Vaticanului şi unor consilieri ai papei Ioan Paul al II-lea şi ai papei Benedict al XVI-lea.

O parte din bani au ajuns ca mită pentru cei direct însărcinaţi de Vatican cu anchetarea acuzaţiilor de agresiune sexuală formulate împotriva lui Theodore McCarrick, în prezent în vârstă de 89 de ani, precizează acelaşi cotidian american.

La Washington, prelatul dispunea de un fond special din care ridica diverse sume, pe care le distribuia apoi fără a fi controlat.

Papa Ioan Paul al II-lea ar fi primit astfel 90.000 de dolari, în timp ce Benedict al XVI-lea ar fi primit 291.000 de dolari.

Purtătorii de cuvânt ai foştilor papi menţionaţi şi cei de la Vatican nu au făcut deocamdată comentarii după dezvăluirea acestor informaţii.

Este posibil ca aceste sume să fi fost donate unor asociaţii de caritate, precizează The Washington Post.

Cadourile „nu au influenţat niciodată deciziile cardinalului în calitatea sa de membru al Sfântului Scaun”, a declarat un purtător de cuvânt al cardinalului Leonardo Sandri, care a primit 6.500 de dolari din partea lui Theodore McCarrick în anii 2000.

În august 2018, arhiepiscopul italian Carlo Maria Vigano a declanşat o veritabilă „bombă mediatică” atunci când l-a acuzat pe papa Francisc că a păstrat prea mult tăcerea asupra comportamentului de prădător sexual al cardinalului McCarrick, demis din funcţie cu câteva săptămâni mai devreme în urma unor acuzaţii de agresiune sexuală.

Papa Francisc a anunţat apoi demararea unei anchete aprofundate care vizează documentele de arhivă ale Vaticanului.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…