Acasă Extern Președintele Italiei cere partidelor să acționeze în mod responsabil

Președintele Italiei cere partidelor să acționeze în mod responsabil

Președintele italian Sergio Mattarella a cerut, joi, politicienilor să acționeze în mod responsabil pentru a forma un guvern după alegerile neconcludente din 4 martie.

Președintele Italiei are un rol constituțional limitat care se rezumă în general la partea de ceremonie, dar acum trebuie ă intre în ringul politic pentru a sprijini o înțelegere între partidele rivale pentru formarea noului guvern.

Niciun partid sau grup nu a obținut majoritatea în parlament, în urma alegerilor de duminică, punând Italia într-o situație de incertitudine politică, în timp ce autoritățile europene avertizează cu privire la creșterea cheltuielilor publice și la creșterea datoriilor, deja masive.

În cadrul alianței de dreapta, Liga Nordului (LN) a obținut cele mai multe voturi, urmată de Mișcarea de 5 Stele (M5S) care a obținut singură o majoritate largă, făra a avea majoritatea absolută pentru a forma guvernul.

Atât liderul M5S, Luigi Di Maio, cât și liderul LN, Matteo Salvini, au revendicat fiecare funcția de prim-ministru, dar partidele lor nu au majoritate parlamentară pentru a forma noul guvern.

Decizia finală revine președintelui Mattarella care trebuie să-i convingă pe rivalii politici să găsească un teren politic comun.

Seniorul parlamentar al Ligii Nordului, Giancarlo Giorgetti, a declarat că nu exclude nici una dintre alianțele disponibile, dar i-a văzut pe Di Maio și Salvini ca „doi lideri alternativi”.

Alianța de centru-dreapta ar putea colabora cu Partidul Democrat (PD) care a obținut un scor istoric  foarte mic

”Un acord pe termen scurt de guvernare cu PD ar putea avea sens, dar nu pentru a elabora bugetul, pentru că sincer opiniile noastre cu privire la întrebările fundamentale, cum ar fi Europa și taxele, ar complica acest lucru”, a declarat Giorgetti pentru postul de radio RAI.

Fostul premier Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia (Go Italy!) a fost în mod neașteptat înfrânt în cadrul alianței de dreapta cu Liga Nordului, a scris joi: „Intenționez să fac tot posibilul … pentru a permite Italiei să iasă din impas, să dea un guvern, să se miște din nou pe calea creșterii economice, în mod responsabil și în siguranță”.

Bugetul

Principalele partide politice au promis în campania electorală că vor reduce impozitele și cheltuielile pentru a aduce  deficitul bugetar la nivelul convenit cu UE, promițând totodată reducerea datoriilor.

Conștient de deteriorarea finanțelor publice a Italiei care ar putea afecta moneda euro, executivul UE a transmis joi un un avertisment pentru liderii italieni.

„Mai ales pentru Italia, o țară care în Uniunea Europeană are a doua cea mai mare datorie raportată la PIB după Grecia, este important să rămânem la curent în ceea ce privește politicile fiscale responsabile”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Italia elaborează, de obicei, obiective economice și publice ale țării în aprilie, înainte de a adopta în mod oficial proiectul de lege a bugetului în septembrie, dar alegerile au perturbat acest calendar.

În schimb, Trezoreria Italiei va trimite documentul de prognoză la Bruxelles, ca de obicei luna viitoare, dar își va baza proiecțiile bugetare și economice pe tendințele actuale și pe politicile existente.

Rămâne la latitudinea noului guvern, odată format, să emită țintele bugetare.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…