Acasă Extern Putin: lista vizează toți rușii

Putin: lista vizează toți rușii

Președintele rus Vladimir Putin declară că nouă listă publicată de SUA ca parte a legii sancțiunilor  vizează, în realitate, întregul popor rus.

Lista cuprinde 210 cetățeni de frunte ai Rusiei ca parte a unei legi care vizează pedepsirea Moscovei pentru amestecul în alegerile din SUA.

Cu toate acestea, Statele Unite au subliniat că cei numiți nu au făcut obiectul unor noi sancțiuni, întrucât erau pe o lista anterioară.

Vladimir Putin a spus că lista este un act neprietenos care a complicat relațiile SUA-Rusia, dar a spus că nu dorește să escaladeze situația.

Trebuie să ne gândim la „noi înșine și la economie”, a spus Putin, referindu-se la Rusia.

De ce au publicat Statele Unite lista?

Guvernul a fost obligat să întocmească lista după ce Congresul a adoptat, în luna august, Actul de combatere a  atacurilor asupra SUA prin intermediul sancțiunilor (Caatsa).

Legea urmărește să pedepsească Rusia pentru presupusul amestec în alegerile prezidențiale din 2016  și acțiunile sale în Ucraina.

Congresul a urmărit ca lista să nominalizeze elitele poiticii ruse, dar și oameni de afaceri care au o strânsă legătură cu președintele Vladimir Putin și le-a pus în atenție că ar putea fi vizate pentru mai multe sancțiuni în viitor.

Președintele Donald Trump nu a sprijinit legea Caatsa declarând că este „neconstituțională”, deși a semnat-o.

Cine se află pe lista neagră?

Informal cunoscută sub numele de „lista Putin”, partea neclasificată are 210 nume, dintre care 114  nume fac parte din guvernul rus sau au legături cu acesta și oameni de afaceri importanți. Ceilalți 96 sunt oligarhi cu averi de peste 1 miliard de dolari, dar nu toți au legături cu Kremlinul.

Lista neagră conține majoritatea aliaților lui Putin, inclusiv din serviciile secrete, cum sunt șefii spionajului rus Alexander Bortnikov, de la Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serghei Naryshkin de la Serviciul de Informații Externe (SVR).

Printre ce care se află pe listă se numără persoane care controlează resursele energetice ale Rusiei, cum sunt ​​șeful Gazprom – Alexei Miller, șeful Rosneft- Igor Sechin și alți directori din domeniu, alături de bancherii de importanți, precum managerul Bank Rossiya, Yuri Kovalchuk.

Numele oligarhilor care apar pe listă sunt: Kirill Shamalov, despre care se spune că ar fi ginerele lui Putin, deși Kremlinul nu a confirmat niciodată căsătoria cu Katerina Tikhonova și nici că aceasta este fiica președintelui.

Sunt și oligarhi cunoscuți la nivel internațional, cum sunt  Alisher Usmanov și Roman Abramovici.

”Nu este o listă de sancțiuni”

Documentul Trezoreriei SUA insistă: „Nu este o listă de sancțiuni, iar includerea persoanelor sau a entităților … nu este și în nici un caz nu trebuie interpretată pentru a impune sancțiuni acelor persoane sau entități”.

Se adaugă: „Includerea pe lista neclasificată nu indică faptul că guvernul SUA are informații despre implicarea persoanelor în activitățile maligne.”

Cu toate acestea, există o versiune clasificată despre care se spune că include informații care detaliază acuzațiile de implicare în activități de corupție.

Ce înseamnă elita Rusiei?

Vestea bună pentru Kremlin este că lista nu este o listă de sancțiuni. Dar vestea bună se termină aici.

Numele publicate în ”lista neagră” a Trezoreriei SUA include un paragraf în care se spune includerea acestora  ar putea semnala sancțiuni în viitor.

Chiar înainte ca lista să fie făcută publică, Kremlinul a susținut că raportul Trezoreriei SUA a fost o încercare de a se amesteca în alegerile prezidențiale din Rusia, întrucât lista nominalizează persoanele care fac parte din  elita politică a Rusiei și din lumea afacerilor.

Care reprezintă legea  Caatsa?

Legea limitează suma pe care americanii ar putea să o investească în proiectele rusești de energie și  îngreunează companiile din SUA să facă afaceri cu Rusia.

Legea Catsa a impus, de asemenea, sancțiuni Iranului și Coreei de Nord. La semnarea actului, Donald Trump a atașat o declarație prin care afirmă că măsura este „profund defectuoasă”. „În calitate de președinte, pot să mă înțeleg mult mai bine cu țările străine decât cu Congresul”, a spus el.

Cum au reacționat rușii?

Președintele Vladimir Putin a spus că este jignit că nu a fost nominalizat și el pe lista neagră, referindu-se la faptul că toți reprezentanții politici ai Rusiei au fost nominalizați. Vladimir Putin a spus că, de fapt, „toți cei 146 de milioane de ruși au fost înscriși pe listă”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, al cărui nume se află pe listă, a spus că: „Publicarea unei liste atât de mari, care cuprinde pe toată lumea ar putea dăuna imaginii și reputației firmelor noastre, politicienilor noștri și membrilor conducerii „. El a adăugat: „Nu este prima zi în care trăim cu comentarii destul de agresive făcute față de noi”.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…