Acasă Diverse Sănătatea populației în cea mai secretă țară din lume

Sănătatea populației în cea mai secretă țară din lume

Dezertorii din Coreea de Nord arată starea precară de sănătate cu care se confruntă nord-coreenii ca urmare a indiferenței cronice, pentru sănătatea lor, din partea liderului Kim Jong-un.

Un soldat nord-coreean împușcat în timp ce fugea peste graniță are un nivel extrem de ridicat de paraziți în intestinali, spun medicii lui. Dezertorul a traversat zona demilitarizată, săptămâna trecută, dar a fost împușcat de mai multe ori de polițiștii de frontieră nord-coreeni.

Medicii spun că pacientul este stabil, dar „un număr enorm” de paraziți și viermi îi contaminează corpul și face situația lui mai gravă.

Standardele de sănătate în Coreea de Nord

Condiția de sănătate în care se află soldatul nord-coreean arată o perspectivă rară asupra vieții din Coreea de Nord. „Nu am mai văzut așa ceva în ultimii 20 de ani ca medic”, a declarat medicul sud-coreean, Lee Cook-jong, cel mai lung vierme eliminat din intestinul pacientului a fost de 27cm.

„Coreea de Nord este o țară foarte săracă și, ca orice altă țară săracă, are probleme grave de sănătate”, a declarat Prof. Andrei Lankov de la Universitatea Kookmin din Seoul, pentru BBC.

„Coreea de Nord nu are resursele necesare pentru a avea un sistem medical modern”, spune el. „Medicii sunt relativ prost pregătiți și trebuie să lucreze cu echipament primitiv”.

În 2015, cercetătorii sud-coreeni au studiat dosarele medicale ale dezertorilor nord-coreeni care au fost internați într-un spital din Cheonan, între anii 2006 și 2014. Comparativ cu sud-coreenii, ei au descoperit că există rate mai mari de hepatită cronică B, hepatită cronică C, tuberculoză și infecții parazitare.

Sănătatea populației în cea mai secretă țară din lume

„Nu știu ce se întâmplă în Coreea de Nord, dar am descoperit mulți paraziți atunci când am examinat și alți dezertori”, a declarat Profesorul Seong Min de la Universitatea de Medicină Dankook, citat de revista Korea Biomedical Review.

Prof. Lankov subliniază că, în comparație cu alte țări cu un venit similar pe cap de locuitor, cum ar fi Bangladesh sau multe țări africane, populația din Coreea de Nord este mai sănătoasă decât s-ar aștepta. Speranța de viață a țării este mult peste medie, având în vedere nivelul sărăciei economice, spune el.

Cum ajung paraziții în corpul uman?

Oamenii pot avea paraziți prin consumul de alimente contaminate, prin înțepăturile de insecte sau paraziți care intră prin piele.

În cazul soldatului nord-coreean, primul caz este cel mai probabil. Paraziți care intră în organism prin alimente contaminate sunt adesea viermi. Mâncarea soldatului poate fi contaminată deoarece Coreea de Nord folosește ca îngrășământ agricol materii fecale umane, cunoscut sub numele de „sol de noapte”.

Lee Min-bok, expert nord-coreean în domeniul agriculturii, a declarat pentru Reuters că „îngrășământul chimic a fost furnizat de stat până în anii 1970. Din 1990, statul nu a mai furnizat îngrășământ chimic către fermierii și aceștia au început să folosească soluția alternativă” sol de noapte”.

Dacă aceste materii fecale sunt netratate și fertilizează legumele care mai târziu sunt consumate nespălate bine sau nefierte, paraziți ajung și în intestinul persoanei.

Dacă la anumite persoane nu cauzează simptome severe, la altele pot să le pună viața în pericol, a explicat Prof. Peter Preiser de la Școala de Științe Biologice de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.” Oamenii care au paraziți nu sunt sănătoși”, a spus el.

Este o problemă specială pentru Coreea de Nord

Paraziții, în special viermii, se consideră a fi foarte răspândiți în Coreea de Nord. Aceasta este problema multor țări în curs de dezvoltare în care dietele includ legume nefierte fertilizate cu materii fecale.

Există modalități de tratare a fecalelor pentru a fi folosite ca îngrășământ sigur, dar multe țări sărace neglijează acest lucru. Profesorul Lankov spune că acest lucru este și cazul în Coreea de Nord. Sărăcia și nutriția sănătoasă au consecințe pe scară largă „.

Coreea de Nord nu admite problemele grave de igienă alimentară cu care se confruntă populația deoarece se tem că acest lucru va afecta prea mult imaginea lor.

Reunificare a celor două state coreene ar implica probleme excepționale de sănătate pentru funcționarii care se vor ocupa de acest lucru în următoarele decenii, avertizează Prof. Lankov.

5/5 - (20 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…