Acasă Extern „Semnale foarte pozitive” după discuțiile dintre SUA și talibani

„Semnale foarte pozitive” după discuțiile dintre SUA și talibani

O delegație a Statelor Unite care s-a întâlnit săptămâna trecută la Doha cu reprezentanții talibanilor pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului s-a încheiat cu „semnale foarte pozitive”.

Întâlnirea dintre delegația condusă de Alice Wells, Secretarul-adjunct al Departamentului de Stat, Biroul afacerilor din Asia de Sud și oficialii talibani a fost relatată de jurnalul The Wall Street.

Un reprezentant din partea talibanilor a spus despre întâlnirea care a avut loc la un hotel din Doha  că a fost o „atmosferă prietenoasă”, potrivit Reuters.

Nu pot fi  numite discuții de pace, spuse el. „Acestea sunt o serie de întâlniri pentru inițierea discuțiilor formale și obiective. Am convenit să ne întâlnim din nou în curând și să rezolvăm conflictul afgan prin dialog. ”

El a spus că discuțiile cu reprezentanții Statelor Unite au avut loc la insistența talibanilor.

Libera circulație

Oficialul taliban a spus că discuțiile au avut loc cu aprobarea consiliului de conducere sl talibanilor. Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a respins oferta talibanilor de a participa la guvernare.

„Au avut loc trei întâlniri cu SUA și am ajuns la concluzia de a continua discuțiile pentru negocieri semnificative „, a declarat un al doilea oficial al talibanilor pentru Reuters.

El a spus că ar putea fi  restabilită pacea în Afganistan.

O altă persoană care cunoaște discuțiile purtate a declarat pentru Reuters că Statele Unite au presat  partea talibană să accepte oferta de încetare a focului în timpul sărbătorii Eid ul-Adha, cunoscută în Afganistan sub numele de Eid al-Qurban, care în acest an începe pe august 22.

„Se așteaptă încetarea focului pe termen lung pentru Eid-ul Adha”, a spus persoana. „Dar locul și data când se va încheia armistițiul nu sunt încă clare”.

Departamentul de Stat a confirmat că Wells a vizitat Doha.

Întrebat despre discuțiile cu talibanii, purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat a făcut referire la declarația din 9 iulie a Secretarului de stat american Mike Pompeo în care a spus că Statele Unite vor „sprijini și facilita discuțiile de pace, dar pacea trebuie să fie decisă de către afgani și stabilită de către ei. ”

Haroon Chakansuri, purtătorul de cuvânt al președintelui Afganistanului, a declarat aseară că ar fi o idee bună să existe o susținere și un consens internațional în sprijinul păcii.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…