Acasă Diverse SUA: Cătunul din Marele Canion

SUA: Cătunul din Marele Canion

Satul amerindian Supai este cel mai îndepărtat sat din cele 48 de cătunuri, iar singura modalitate de a ajunge la el este pe jos sau cu elicopterul.

Aproximativ 5,5 milioane de turiști vizitează Grand Canyon în fiecare an, dar puțini știu că în vastul canion, la 914 metri adâncime, este  ascuns un sat mic numit Supai, Arizona.

Situat la 12 kilometri de cea mai apropiată șosea, satul este așezat în adâncurile unei văi din fundul canionului Havasu.

Singura modalitate de a ajunge în Supai este cu elicopterul, cu catârii sau pe jos, pe o cărare de 12 kilometri de trepte și colțuri de stânci. De fapt, satul este atât de izolat încât este ultimul loc unde poșta din SUA (USPS) este livrată de catâri în fiecare zi.

Supai ete  unul dintre secretele cele mai sublime ale Marelui Canaon: o oază uimitoare cu cinci cascade spectaculoase. Acesta este teritoriul tribului amerindian Havasupai, care trăiește aici,  în liniște, de mai mult de 1000 de ani.

Havasupai înseamnă „oameni din apele albastre-verzi”, iar locuitorii de aici cred că apa din cascadele de aici, de culoare turcoaz, este apă sacră care curge nu numai prin pământ, ci prin fiecare membru al tribului.

Supai este n sat mic într-un canion mare, cu o populație care numără 208 locuitori.

Cărarea spre Supai trece printr-un labirint de pereți colorați de rugină și arbuști stufoși, apoi canionul se lărgește și deșertul înflorește într-o explozie de vegetație luxuriantă verde lângă Havasu Creek.

Havasupai s-au bazat mereu pe traseul canionului prăfuit pentru a se conecta cu lumea exterioară.

În 1950, tribul a deschis traseul pentru drumeții și a deschis o firmă de turism.

Astăzi, peste 20.000 de vizitatori ajung pe jo sau cu elicopterul în Supai. Fiecare turist trebuie să obțină o permis din partea Consiliului Tribal al Havasupai pentru a intra în zonă. Din februarie până în noiembrie, vizitatorii pot să rămână la o pensiune modestă a tribului sau să obțină autorizații de camping peste noapte în apropierea Havasu și Mooney Falls..

Precipitațiile anuale în canion sunt de 9 cm, dar Havasu și Mooney Falls se folosesc apă dintr-un izvor subteran despre care se crede că are o vechime de 30.000 de ani. Apa izvorăște dintr-o stâncă de gresie și cade în cascadă într-o serie de bazine de culoare turcoaz.

Înainte de sosirea coloniștilor europeni, tribul Havasupai deținea 1,6 milioane de hectare de teren,  aceasta a scăzut până în 1882 la doar 518 de hectare.

Într-o perioadă în care atâtea triburi de amerindieni au fost îndepărtate cu forța din teritoriile lor, Havasupai a intrat într-o serie de bătălii juridice pentru dreptul lor asupra teritoriului ancestral, făcând de șapte ori apel la Congres între 1908 și 1974.

Suveranitatea tribului

În 1975, președintele Ford a semnat un proiect de lege care a acordat controlul Havasupai pentru încă 185.000 de hectare de teren, precum și accesul la 95.000 de acri supravegheați de Serviciul Parcului Național. Astăzi, tribul nu se mai limitează la fundul canionului, ci se poate întoarce la locurile sale de vânătoare sacre, în vârful platourilor și a pădurilor de pin, în fiecare iarnă.

Havasupai este acum recunoscut de guvernul SUA ca o națiune tribală suverană și îi este permis să-și guverneze afacerile interne. Un comitet de șapte membri în vârstă cunoscut sub numele de Tribal Council este ales de către săteni pentru a hotărî totul, de la legile locale,  la permisiunea de intrare a turiștilor în Supai.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…