Acasă Extern Tensiuni între Turcia și Republica Cipru

Tensiuni între Turcia și Republica Cipru

Cinci nave militare turce au ameninţat vineri un vas italian care intenționa să desfăşoare lucrări de explorare a gazelor naturale în largul coastelor insulei divizate Cipru, au informat responsabilii ciprioţi, conform AFP.

Nava grupului italian Eni este blocat în mare din 9 februarie în apropierea părţii din insulă ocupate de armata turcă, Ankara a i9nvocat „manevre militare” în acel sector.

„În drum spre blocul 3, nava italiană a fost blocată de cinci nave de război turce şi, după ameninţări cu recurgerea la forţă (…), a fost obligată să se întoarcă”, a declarat Victoras Papadopoulos, purtător de cuvânt al guvernului cipriot, a informat agenţia CNA.

Claudio Descalzi, CEO grupului Eni, a spus presei că nu vor fi abandonate lucrările de explorare în largul Ciprului şi se aşteaptă o soluţie diplomatică pentru reluarea activităţilor.

Ministrul cipriot al energiei, George Lakkotrypis, a declarat pentru agenţia naţională de presă că nava Eni urmează să rămână în următoarele zile în portul Limassol, pentru a încărca şi descărca materiale, după care va pleca spre Maroc.

Potrivit acestuia, eforturile diplomatice au eşuat până în prezent.

Miercuri, preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat că ţara sa va continua explorările offshore în pofida ameninţărilor turce.

În 1974, Cipru s-a divizat în Republica Cipru, stat membru al UE, care îşi exercită de facto autoritatea doar pe două treimi din sudul ţării, restul de o treime, în nord, se află sub administraţia autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Ankara.

În această lună, grupul Eni şi francezii de la Total au anunţat descoperirea unor importante rezerve de gaze naturale la sud-vest de insulă.

Explorare a gazelor de către Republica Cipru a declanşat tensiuni cu Ankara.

Preşedintele turc, Recep Erdogan, a avertizat companiile internaţionale care vor să efectueze prospecţiuni în apele cipriote, că apără ‘drepturile inalienabile’ ale comunităţii cipriote-turce privind resursele naturale ale insulei.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…