Acasă Extern Trump a stabilit agenda retragerii din Siria

Trump a stabilit agenda retragerii din Siria

Președintele american Donald Trump a convenit în cadrul unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate din această săptămână să mențină trupele americane în Siria mai mult timp pentru a înfrânge statul islamic, dar dorește ca relativ curând să plece, a declarat miercuri un înalt oficial al administrației, relatează Reuters.

Donald Trump nu a aprobat un calendar specific de retragere la ședința de marți, a spus oficialul. El vrea să se asigure că militanții ISIS sunt învinși, dar dorește ca alte țări din regiune și ONU să-și intensifice contribuția la asigurarea stabilității în Siria, a spus oficialul.

„Nu ne vom retrage imediat, dar nici președintele nu este dispus să sprijine un angajament pe termen lung”, a spus oficialul.

Președintele Trump a semnalat dorința de a retrage forțele americane din Siria într-un discurs care a avut loc joi, la Ohio, iar oficialii au declarat că a făcut presiuni pentru o retragere rapidă în discuțiile cu consilierii săi din domeniul securității naționale.

Donald Trump a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă cu liderii baltici, că Statele Unite au avut un mare succes împotriva statului islamic, dar că „este timpul să ne întoarcem acasă”.

Consilierii săi l-au îndemnat să mențină cel puțin o mică forță în Siria pentru a se asigura că militanții ISIS sunt învinși și pentru a împiedica Iranul, aliatul președintelui sirian Bashar al-Assad, să câștige o poziție importantă.

Statele Unite au condus atacuri aeriene în Siria și au desfășurat aproximativ 2.000 de militari pe teren, inclusiv forțe de operațiuni speciale, al căror sprijin a ajutat miliția kurdă și alți luptători susținuți de SUA să captureze teritoriul statului islamic, cunoscut și sub numele de ISIS.

Casa Albă a declarat, miercuri, că misiunea militară a SUA de a eradica statul islamic „se apropie rapid de final, ISIS fiind distrusă aproape complet”.

„Statele Unite și partenerii noștri rămân hotărâți să elimine micile grupuri ISIS din Siria, pe care forțele noastre nu le-au eradicat deja”, a declarat acesta, îndemnând țările din regiune și ONU să contribuie la asigurarea faptului că „ISIS va reapare niciodată”.

Generalul armatei americane, Joseph Votel, care supraveghează trupele americane din Orientul Mijlociu ca șef al Comandamentului Central, a estimat marți că mai mult de 90% din teritoriul grupării ISIS din Siria a fost preluat începând din 2014.

În cadrul reuniunii Consiliului Național de Securitate, președintele Trump a precizat că nu dorește ca trupele americane să rămână în Siria pentru o perioadă îndelungată. Un înalt oficial a declarat pentru Reuters că  impresia pe care Trump a lăsat-o a fost că ar dori să se retragă într-un an sau mai puțin.

„El nu va tolera câțiva ani la jumătate de deceniu”, a spus oficialul citat de Reuters.

Brett McGurk, trimisul special al SUA pentru coaliția globală împotriva statului islamic, a declarat marți că lupta SUA împotriva statului islamic nu s-a terminat.

„Suntem în Siria pentru a lupta împotriva ISIS. Aceasta este misiunea noastră și misiunea noastră nu s-a terminat și vom finaliza această misiune „, a spus McGurk.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…