Acasă Extern Turcia a suferit o înfrângere în Afrin

Turcia a suferit o înfrângere în Afrin

Ofensiva armatei turce împotriva kurzilor din provincia siriană Afrin, a suferit, astăzi,  cea mai cruntă înfrângere, a relatat BBC.

Cinci tancuri ale armatei turce au fost atacate și distruse de milițiile kurde din Afrin, conducând la moartea celor cinci echipe de tanchiști care se aflau în interiorul acestora.

Premierul turc, Binali Yildirim, a spus că milițiile kurde ”vor plăti pentru acest lucru de două ori mai mult”, ca apoi, loviturile aeriene să atace sectorul de nord-est al orașului Afrin.

Operațiunea „Olive Branch” din Turcia a fost lansată pe 20 ianuarie pentru a elimina milițiile kurde YPG din enclava siriană Afrin, locuită de kurzi.

Turcia consideră militanții kurzi ca fiind grup terorist, o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) interzis, care a luptat pentru autonomia kurdă în sud-estul Turciei timp de trei decenii. Milițiile kurde YPG sunt considerate unități de protecție a populației kurde și spun că nu au nicio legătură cu PKK.

Ce spune Turcia?

Armata turcă a declarat că YPG, susținut de SUA, a atacat tancul în localitatea Sheikh Haruz, situată la nord-est de orașul Afrin.

Alți doi soldați turci au fost uciși mai devreme, unul în Afrin și altul pe partea turcă a frontierei, într-un atac al YPG, a afirmat armata turcă

De la începutul ofensivei, Turcia a pierdut în ciocnirile de până acum 14 soldați..

Ofensiva militară turcă

Premierul turc, Binali Yildirim, a reiterat sâmbătă că scopul operațiunii „Olive Branch” este de a eradica ceea ce el numește „o centură de teroare” de-a lungul granițelor Turciei.

„Este o operațiune menită să elibereze arabii și frații noștri kurzi și turcmeni care se află sub  sub opresiune”, a spus el membrilor Partidului Dreptate și Dezvoltare (AKP).

Trupele armatei turce sunt însoțite de rebelii pro-turci din Armata Siriană Liberă (FSA).

Turcia a declarat că a ucis aproximativ 900 de luptători kurzi, dar acest lucru nu poate fi verificat de surse independente.

Ce spun kurzi?

Mii de oameni sunt afectați de ofensiva condusă de Turcia.

Un oficial kurd din sectorul sănătății din Siria a declarat, sâmbătă, că de la începutul ofensivei militare a Turciei, 150 de civili au fost uciși și 300 au fost răniți, dar acest lucru nu poate fi verificat independent, a relatat BBC.

În Afrin au avut loc funeralii pentru luptătorii kurzi uciși în operațiunea militară turcă. „Rachetele aeriene turcești și bombardamentele artileriei au vizat, în general, civili, inclusiv femei și copii”, a declarat Angela Rasho pentru televiziunea kurdă. Ea a cerut observatorilor internaționali să „vină aici și să vadă situația”.

Reacția internațională

Puterile occidentale, inclusiv SUA și Franța, au solicitat reținere.

Mii de kurzi au protestat împotriva ofensivei militare a Turciei, sâmbătă, în fața sediului Consiliului Europei, la Strasbourg.

Ei au purtat bannere pe care au scris „Erdogan asasinul” și „apărați Afrin” și au strigat sloganuri precum „tăcerea ucide”.

Un protestatar, Suleyman Akguc, a declarat pentru Agenția France-Presse: „Vrem să tragem un semnal de alarmă deoarece kurzii din Afrin au luptat împotriva ISIS și astăzi sunt masacrați. Tăcerea liderilor europeni înseamnă moarte”.

Un protest similar a avut loc la Paris, cu aproximativ 2.000 de protestatari, care au mărșăluit de la Gara de Est la Palatul Republicii.

Turcia vizează enclava kurdă din Siria

Președintele turc, Recept Erdogan, a căutat, sâmbătă, în cursul unei convorbiri telefonice, să-l liniștească pe omologul său francez, Emmanuel Macron, spunând că Turcia nu încearcă să profite de teritoriul din nordul Siriei, a informat agenția de știri Anadolu.

Săptămâna trecută, președintele  Macron a spus într-un interviu pentru un ziar francez că Franța ar avea o „problemă reală” dacă Turcia ar fi angajată într-o „operațiune militară de invazie”.

Organizația internațională pentru drepturile omului,  Human Rights Watch,  a acuzat, sâmbătă, polițiștii turci de la frontieră că ar fi folosit focuri de armă împotriva solicitanților de azil care încercau să intre din Siria.

Un oficial guvernamental a negat acuzațiile, spunând că Turcia are o „politică deschisă”.

Turcia a luat mai mulți refugiați sirieni decât orice altă țară, conform BBC.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…