Acasă Diverse Veste bună pentru acordul unui părinte care călătoreşte cu un minor în străinătate

Veste bună pentru acordul unui părinte care călătoreşte cu un minor în străinătate

Perioada de valabilitate a unui acord din partea unui părinte, pentru celălalt părinte care vrea să călătorească cu un minor în străinătate, a fost prelungită la trei ani.

Până acum, un părinte avea nevoie de o procură de la celălalt părinte la fiecare călătorie cu un minor.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, o Hotărâre care modifică Legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, respectiv prevederile care stabilesc condiţiile de călătorie în străinătate a cetăţeanului român minor.

Până în prezent, potrivit reprezentanţilor MAI, părintele care călătorea cu minorul în străinătate avea nevoie, la fiecare excursie, de o declaraţie la notar (procură) de la celălalt părinte.

„Părintele poate să îşi revoce acordul în orice moment prin depunea unei petiţii la orice structură de relaţii cu publicul a Poliţiei de Frontieră care, în regim de urgenţă, va introduce o alertă în baza de date şi va informa structurile din punctele de frontieră care nu vor permite ieşirea din ţară a minorului. În cazul minorilor cu domiciliul sau reşedinţa în statul de destinaţie nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte”, se mai arată în comunicatul MAI.

Actul normativ mai introduce posibilitatea ca paşaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străinătate indicată de titular sau de persoana care a formulat cererea.

Prin aceeaşi hotărâre, au fost introduse prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autorităţi oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistenţă juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalităţi.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…