Acasă Extern Israel: Testarea relațiilor în recenta criză din Siria

Israel: Testarea relațiilor în recenta criză din Siria

Israelul nu își poate permite să se bazeze în totalitate pe SUA atunci când vine vorba de conflictul sirian sau de amenințarea mai largă din partea Iranului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit cu președintele american Donald Trump, miercurea trecută, în urma anunțului făcut de acesta privind retragerea trupelor americane din Siria. Israelul a fost preocupat de modificările aduse politicii SUA, potrivit relatărilor din mass media.

Netanyahu s-a bucurat, de asemenea, de relații amiabile cu președintele rus Vladimir Putin – relații care sunt acum tensionate de afirmațiile Rusiei că Israelul a atacat cu rachete o baza militară din Siria, luni dimineața, fără avertizarea Kremlinului.

Netanyahu se confruntă acum cu una dintre cele mai mari provocări din cariera sa, deoarece trebuie să tragă o linie perfectă între amenințările Washingtonului de a lovi Siria și interesele Rusiei în Damasc.

În septembrie 2015, Netanyahu a zburat la Moscova pentru a aborda implicarea Rusiei în conflictul sirian. „Sunt aici din cauza situației de securitate care devine din ce în ce mai complexă pe frontiera noastră de nord”, a declarat Netanyahu la Moscova, potrivit ministerului israelian de Externe, care a comunicat întâlnirea.

Netanyahu a acuzat Iranul și Siria că au înarmat Hezbollah, spunând despre Iran că „încercă să construiască un al doilea front terorist împotriva Israelului pe Înălțimile Golan”. Reuters a relatat că întâlnirea a implicat înțelegerea în care „Israelul și Rusia au acceptat să se limiteze la zone de operare definite în Siria… chiar dacă ei zboară în timpul zilei și Israelul va zbura noaptea”. Acest lucru a funcționat bine aproape doi ani.

Lucrurile au început să se schimbe puțin în martie 2017, când ambasadorul Israelului în Rusia, Gary Koren, a fost chemat la Kremlin după un presupus atac israelian cu rachete în Siria. Tensiunile s-au înrăutățit între Israel și Rusia în februarie 2018, când Israelul a doborât o dronă iraniană care a intrat în spațiul său aerian și a răspuns cu atacuri cu rachete asupra Siriei.

Rusia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la loviturile aeriene lansate de Israel. Potrivit Reuters, Putin l-a sunat pe Netanyahu și i-a spus” că este necesar să se evite orice măsuri care ar conduce la o nouă confruntare în regiune”.

Apoi a venit presupusa folosire a armelor chimice de către regimul sirian în Douma, în acest weekend, care a fost urmată de un atac cu rachete asupra unei baze militare aeriene în centrul Siriei. Rusia a acuzat Israelul pentru acest atac.

O relatare difuzată despre Rusia Today, care reflectă în general viziunile Kremlinului, a fost intitulată „Uitați de Gaza, bombardați-l pe Assad! Israelul îndeamnă SUA să lovească Siria ca răspuns la atacul chimic din Douma”. Rusia și-a exprimat, de asemenea, sprijinul luni pentru o anchetă a ONU privind moartea civililor în recentele proteste din Gaza. Acest lucru pare a fi un mesaj către Israel.

Premierul Netanyahu este expert în securitatea Israelului și un garant al stabilității. Criza din Siria pune Israelul într-o situație dificilă. Ierusalimul are nevoie de relații bune cu Rusia pentru a trimite mesaje către Assad și Iran în privința Siriei. Rolul Rusiei în Siria reprezintă o creștere a securității Israelului, deoarece fără Rusia, Siria ar fi în totalitate în mâinile regimului iranian și Hezbollah, care îl sprijină Assad.

Atacurile militarea ale SUA, coordonată cu alte puteri occidentale, vor slăbi inevitabil puterea lui Assad. Dar vor slăbi Iranul?

Rusia, Iranul și Turcia s-au întâlnit recent în Ankara, iar Rusia a dezvoltat relații cu Turcia. Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Vyacheslav Volodin, s-a întâlnit recent cu președintele Parlamentului Iranului, Ali Larijani, pentru a discuta despre o cooperare mai strânsă. Israelul este amplasat în această schemă a jocului regional, dar Israelul nu își poate permite să se bazeze total pe SUA atunci când vine vorba de Siria sau de amenințarea mai largă a Iranului.

Aceasta reprezintă cea mai mare dilemă a Israelului de la începutul conflictului sirian: Cum își va păstra bunele relații cu SUA, cum se va asigura împotriva amenințărilor care provin din Siria și cum va echilibra relațiile cu Moscova. O mare parte din greutatea acestei crize cade pe umerii lui Netanyahu, pentru că relațiile lui personale cu Putin și Trump funcționează în favoarea Israelului. Acum aceste relații vor fi testate.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…