Acasă Extern Acordul cu Iranul desparte UE de SUA

Acordul cu Iranul desparte UE de SUA

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, joi, că Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite pentru a fi apărată, adăugând că Uniunea Europeană trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini, relatează Deutsche Welle.

Angela Merkel a subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de o politică externă unitară şi puternică, din moment ce Blocul comunitar nu se mai poate baza pe SUA pentru ”a o apăra”.

Cancelarul german a spus că ”Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini. Aceasta este sarcina viitorului”.

În urmă cu două săptămâni, în cadrul vizitei oficiale la Washington, Angela Merkel a exprimat intenţia consolidării capacităţilor militare ale Uniunii Europene, pentru a reduce dependenţa de Statele Unite în materie de securitate.

Declarația cancelarului german apare în contextul retragerii SUA din Acordul nuclear cu Iranul.

Statele bogate din Blocul comunitar – Germania, Franța și Marea Britanie, au decis să rămână în Acordul cu Iranul.

Probabil, marile companii europene care derulează relații economice și comerciale cu Iranul vor fi afectate de sancțiunile impuse de SUA împotriva Teheranului. De altfel, unele companii franceze au anunțat că vor continua afacerile cu Iranul, în ciuda sancțiunilor SUA. Rămâne de vazut dacă acest lucru se va întâmpla.

Statele Unite au acordat un termen de grație de maxim 180 de zile companiilor care au relații de afaceri cu Iranul.

Pe de altă parte, în cursul anului trecut, după preluarea mandatului de președinte al SUA, Donald Trump a atenționat statele membre NATO că trebuie să aloce 2 la sută din PIB pentru cheltuieli de apărare, și în mod special Germania care este deficitară la acest capitol și are datorii financiare față de SUA. Anul acesta, Germania a anunțat că alocă 1,93 la sută din PIB pentru apărare.

România are o relație specială cu Statele Unite datorită Parteneriatului strategic din 11 iulie 1997, încheiat în timpul mandatului prezidențial al lui Emil Constantinescu. În cadrul Parteneriatului, SUA are o bază mililitară la Kogălniceanu, în județul Constanța și a amplasat Scutul antirachetă de la Deveselu.

La 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii.

Declaraţia confirmă Parteneriatul excelent, pe termen lung şi în continuă dezvoltare, dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…