Acasă Extern Atacuri sonice asupra unor diplomați

Atacuri sonice asupra unor diplomați

Statele Unite și-au retras ieri mai mult de jumătate din personalul pe care îl au la ambasada din Havana ca răspuns la atacurile sonice misterioase asupra diplomaților săi.

Washingtonul a avertizat cetățenii americani să nu viziteze Cuba deoarece astfel de atacuri sonice au avut loc și în hoteluri.

Cel puțin 21 de angajați au raportat probleme de sănătate care au variat de la traume ușoare ale creierului și surditate până la amețeli și greață.

Oficialitățile cubaneze neagă orice implicare și au descris decizia SUA ca fiind „grăbită”. Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat că cele două țări vor continua să coopereze în investigarea atacurilor sonice și legăturile diplomatice vor fi menținute.

Au existat și alți diplomați care s-au plâns de atacurile sonice suferite în Cuba. Cel puțin doi canadieni au fost, de asemenea, afectați.

Deși au fost făcute investigații de către FBI, poliția regală canadiană și autoritățile cubaneze, încă nu există explicații complete cu privire la cauza incidentelor care au început la sfârșitul anului 2016.

Rapoartele anterioare au sugerat că au fost atacuri sonice în care personalul ambasadei americane din Havana a fost vizat de undele audio, generând mai multe probleme de sănătate, inclusiv surditate cronică.

Un dispozitiv de sunet pentru un atac stealth „este destul de plauzibil din punct de vedere tehnic”, a declarat Denis Bedat, specialist în bioelectromagnetică. „Undele ultrasonice, dincolo de capacitatea acustică a oamenilor, pot fi difuzate cu un amplificator, iar dispozitivul nu are dimensiuni mari și poate fi folosit atât în interiorul cât și în exteriorul unei încăperi”.

Denis Bedat a dat ca exemplu Activ Denial Sistem (ADS), un pistol anti-revoltă folosit de forțele polițienești americane, care emite unde electromagnetice care produc o senzație bruscă, insuportabilă, de ardere.

Autoritățile SUA și cele cubaneze „nu au identificat încă vinovatul”, a declarat aun oficial al Departamentului de Stat. Aceștia nu exclud posibilitatea ca o țară terță să se  să fie implicată în aceste atacuri.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…