Acasă Extern Austria: Ex-colonelul suspectat de spionaj pentru Rusia a fost arestat

Austria: Ex-colonelul suspectat de spionaj pentru Rusia a fost arestat

Fostul colonel al forțelor armate austriece suspectat că a spionat timp de 20 de ani pentru Rusia a fost arestat. Ziarul austriac Die Presse a relatat că suspectul din scandalul de spionaj a recunoscut.

Procurorul șef al orașului Salzburg, Robert Holzleitner, a declarat că fostul colonel austriac suspectat de spionaj pentru Rusia a fost arestat noaptea trecută de autorități, relatează ziarul austriac Kleine Zeitung.

Ex-colonelul austriac este suspectat de spionare a datelor NATO în favoarea Rusiei.

Ministrul austriac de Externe Karin Kneissl și-a exprimat speranța că Moscova va coopera cu Viena în cazul de spionaj, a informat agenția de presă APA, citând ministrul.

„Așteptăm o colaborare cuprinzătoare din partea Rusiei în cadrul anchetei [în cazul fostului colonel]”, a spus ministrul Kneissel.

În urma anunțului că ex-colonelul austriac în vârstă de 70 de ani este suspectat de spionaj pentru Rusia, Moscova a protestat împotriva Vienei pentru că a apelat la „diplomația megaphone” în loc să folosească canale tradiționale de comunicare diplomatică pentru rezolvarea problemelor bilaterale.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a numit „inacceptabile” acuzațiile nefondate împotriva Rusiei într-o convorbire telefonică cu omologul său austriac, Karin Kneissl, spunând că ambasadorul austriac va fi convocat în lumina recentelor acuzații, relatează Sputnik International.

Viena a anunțat, pe 9 noiembrie, că efectuează o investigație privind afirmațiile potrivit cărora un colonel pensionar a spionat aproximativ 20 de ani pentru Rusia, începând cu anii 1990.

Datorită acestui scandal, Austria a anulat vizita ministrului de externe Karin Kneissl la Moscova.

Anterior, Viena a lansat o investigație asupra afirmațiilor potrivit cărora un fost colonel a furnizat  informații sensibile la Moscova. Rusia a protestat față de aceste acuzații și l-a convocat ambasadorul Austriei la Ministerul rus Afacerilor Externe pentru a discuta această chestiune.

Presa austriacă a relatat citând Ministerul Apărării că, fostul colonel acuzat de spionaj pentru Rusia a mărturisit. Potrivit ziarului, fostul ofițer a recunoscut că a oferit informații Moscovei în schimbul unei plăți de 300 000 de euro.

Ex-colonelul austriac a lucrat mult timp în Departamentul de planificare al Ministerului austriac al Apărării, ceea ce înseamnă că ar cunoscut conținutul discuțiilor din cadrul ministerului, precum și de relațiile dintre figurile cheie.

Potrivit ministerului, citat de ziarul Kleine Zeitung, suspectul nu a avut acces la cele mai sensibile informații secrete.

O altă publicație austriacă, Salzburger Nachrichten, a relatat că suspectul a participat la diverse ateliere organizate de NATO pentru partenerii săi, existând suspiciunea că acesta culegea de date despre alianță și activitățile sale, pe care se presupune că le trimitea Moscovei. Fostul colonel este suspectat că a adunat informații despre personalități proeminente din forțele armate ale țării, cum ar fi deficiențele, înclinațiile și preferințele alimentare, ș.a.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul colonel riscă o pedeapsă cu până la 10 ani de închisoare.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…