Acasă Economie Cel mai bogat om din China

Cel mai bogat om din China

Ma Huateng, CEO la compania  Tencent, este cel mai bogat om din China, el și-a construit averea din aplicații chat și jocuri video.

Numele lui figurează pe primul loc la Global Rich List, publicată miercuri de firma de cercetare Hurun din Shanghai.

Ma Huateng are o avere estimată la 47 miliarde de dolari în anul 2017.

El deține aproape 9% din Tencent (TCEHY), compania de rețele sociale din China și compania de internet pe care a fondat-o în 1998. Acțiunile companiei, care se află în spatele popularei aplicații WeChat, au crescut de peste 100 de ori în ultimul an.

Valoarea de piață a Tencent este de 540 miliarde dolari, mai mare decât cea a companiei Facebook (FB) – compania americană cu care se compară frecvent.

Dar Ma Huateng este cu mult în spatele CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, a cărui avere este estimată de de Hurun la 79 de miliarde de dolari.

Zuckerberg este al patrulea cel mai bogat om din lume după Jeff Bezos, Bill Gates și Warren Buffett.

Ma Huateng este descris de presă ca fiind o persoană timidă și rareori acordă interviuri. El este  poreclit „Pony” din cauza numelui său de familie, care în limba engleză înseamnă „cal”.

Ma a lucrat în afaceri cu pagere după ce a absolvit Universitatea din Shenzhen din sudul Chinei, în 1993, cu o diplomă în informatică.

Ma l-a detronat pe magnatul imobiliar Hui Ka Yan, cea mai bogată persoană din China. Compania Hurun estimează că Hui, care era pe primul loc în octombrie, are o avere de 41 de miliarde de dolari. Acțiunile deținute de Evergrande, unde Hui este președintele și cel mai mare acționar, au crescut cu peste 300% în ultimele 12 luni.

Nunărul miliardarilor din China crește cu o rată incredibilă. China are în prezent peste 800  de miliardari conform listei prezentate de compania Hurun, cu aproape 50% mai mult decât SUA.

Rupert Hoogewerf, președinte și cercetător șef al raportului Hurun, a declarat că industriile tehnologice au contribuit semnificativ la boom-ul bogăției chineze.

„Aveți mulți tineri care încep afaceri foarte dinamice și de acolo vine energia”, a declarat el pentru CNN.

Fondatorul AliBaba (BABA) Jack Ma este al patrulea cel mai bogat om din țară, a spus Hurun. Bogăția magnatului comerțului electronic a crescut cu 10% în ultimul an, fiind acum de 32 de miliarde de dolari.

Miliardarului Wang Jianlin, care a fost cel mai bogat om din China până acum doi ani, a coborât pe locul al optulea.

Cercetarea companiei  Hurun au acoperit anul 2017 până la 31 ianuarie.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…