Acasă Extern Condițiile post-Brexit, model pentru alte țări

Condițiile post-Brexit, model pentru alte țări

Înțelegerea „inteligentă” post-Brexit ar putea servi drept model pentru viitoarele relații ale UE cu state din afara UE, a spus ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.

Turcia și Ucraina sunt două state care ar putea beneficia de acest model, a declarat ministrul Sigmar grupului  german de presă Funke.

Pentru statele care nu au perspective apropiate pentru aderarea la UE, sunt necesare forme alternative pentru a coopera mai strâns cu ele.

„Dacă putem ajunge la un acord inteligent cu Marea Britanie, care să schițeze relațiile acesteia cu Europa după Brexit, atunci ar putea servi drept model pentru alte țări”, a spus Sigmar.

El a prevăzut o „formă nouă și mai strânsă de Uniune Vamală” cu Turcia, cu condiția schimbării situației din această țară. Acest lucru pare să contravină obiectivului Regatului Unit de a părăsi Uniunea Vamală a UE, precum și Piața Unică a acesteia.

Germania este preocupată de respectarea drepturilor omului în Turcia sub regimul Erdogan, în special de arestarea recentă a mai multor cetățeni germano-turci.

„Este un semn bun că mai mulți deținuți germani au fost eliberați”, a spus Sigmar, dar a adăugat că există încă o mare îngrijorare față de jurnalistul întemnițat, Deniz Yucel. „Turcii știu cât de importantă este soarta acestora  pentru noi”, a spus el.

Acordurile UE cu Turcia și Ucraina

În cadrul Uniunii Vamale specifice, convenite cu Turcia în 1995, mărfurile pot circula între cele două zone fără restricții vamale, dar sunt excluse produsele agricole neprelucrate. Cu toate acestea, discuțiile privind aderarea nu s-au modificat din 2005.

În relația UE cu Ucraina, în prezent, există un acord de asociere care promovează cooperarea politică și comerțul.

Care va fi modelul „Brexit”?

Nimeni nu știe, încă, dacă Marea Britanie pleacă atât din Piața Unică, cât și de Uniunea Vamală.

Acordul dintre UE și Marea Britanie a fost încheiat pe 8 decembrie, pentru a avansa discuțiile privind perioada de tranziție după data de 29 martie 2019, convenită, deja, pentru 31 decembrie 2020.

Ministrul britanic David Davis a cerut un acord de comerț liber, fără tarife, asemănător acordului dintre UE și Canada. Dar, dorește și servicii financiare incluse în zona fără tarife, ceea ce nu există în acordul UE-Canada.

O altă problemă spinoasă este granița irlandeză și modul de menținere a fluxului de comerț dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit și Republica Irlanda, care se află în UE.

Cum se va poziționa Germania?

Gabriel Sigmar, membru al partidului Social-Democrat din Germania (SPD), este ministru de Externe în Guvernul de coaliție interimar condus de Cancelarul conservator Angela Merkel.

După alegerile generale neconcludente din septembrie, SPD a anunțat că întră în opoziție, iar Angela Merkel nu a reușit să formeze o nouă coaliție fără SPD. În momentul de față, SPD negociază cu Cancelarul Merkel despre formarea unei noi coaliții la conducerea Germaniei.

Relația viitoare a Marii Britanii cu Uniunea Europeană este în curs de negociere. Cele două părți au convenit luna aceasta asupra celor trei aspecte care urmează să fie negociate: ce sumă datorează Marea Britanie Uniunii Europene, ce se va întâmpla cu granița cu Irlanda de Nord și ce se întâmplă cu cetățenii britanici care trăiesc în alte țări ale UE și cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie.

În iunie 2016, Marea Britanie a votat un referendum prin care a decis să părăsească UE după mai mult de patru decenii de la aderare.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…