Acasă Economie Consilierul economic a lui Trump demisionează

Consilierul economic a lui Trump demisionează

Gary Cohn, directorul Consiliului Economic Național al președintelui american Donald Trump demisionează, a spus Casa Albă.

Este cea mai recentă demisie dintr-o serie de plecări din echipa președintelui Trump.

Au existat speculații că Gary Cohn, un susținător al comerțului liber, a fost supărat de planurile președintelui  Trump de a impune tarife pe importurile de aluminiu și oțel.

Într-o declarație emisă de Casa Albă, Gary Cohn a spus că a fost „o onoare să-mi slujesc țara”.

Gary Cohn, fost președinte al băncii Goldman Sachs, în vârstă de 57 de ani, l-a ajutat pe Donald Trump să-și impună reformele fiscale la sfârșitul anului trecut. Cei doi nu au fost niciodată considerați a fi apropiați.

Cohn nu a specificat motivele demisie, declarând că a fost „o onoare să-mi slujesc țara și să adopte politici economice pro-creștere pentru a beneficia poporul american, în special promovarea reformei fiscale istorice”.

Odată ce această misiune ar fi fost atinsă, o serie de diferențe ar fi putut determina plecarea, inclusiv eventualul război al tarifelor comerciale și diferendelor pe care Cohn le-a avut cu consilierul comercial Peter Navarro și secretarul de comerț Wilbur Ross, a scris Reuters.

Ce a spus Casa Albă?

Un oficial a spus: „De câteva săptămâni, Gary discută cu președintele că se apropie vremea să se retragă”.

Data exactă a plecării nu a fost încă stabilită.

”Noua narațiune de știri false este că la Casa Albă există HAOS. Greșit! Oamenii vin și pleacă mereu și vreau un dialog serios înainte de a lua o decizie finală. Mai am niște oameni pe care vreau să-i schimb (întotdeauna în căutarea perfecțiunii). Nu există nici un Haos, ci doar o Energie Mare!”, a scris președintele Trump pe Twitter.

Într-o declarație, Donald Trump a spus: „Gary … a făcut o treabă superbă în conducerea agendei noastre, contribuind la realizarea unor reduceri și reforme fiscale istorice și la dezlănțuirea din nou a economiei americane. Este un talent rar și îi mulțumesc pentru serviciul său dedicat poporului american”.

Ce spune piața?

Analiștii au spus despre demisia lui Cohn, un avocat al pieței libere, ca ar fi fost motivată de o scădere a acțiunilor din Asia, petrecută miercuri. Nikkei a închis cu 0.77% și Hang Seng 1.03%.

Rick Meckler de la LibertyView Capital Management a declarat pentru presă că Gary Cohn este „foarte credibil”, iar anunțul demisiei sale „provoacă o presiune pe termen scurt”.

Dolarul și-a continuat scăderea față de yen, de la 113 la începutul anului la 105,6 miercuri.

De asemenea, bursele europene au fost deschise cu FTSE 100 și pan-Europe STOXX 600 scăzând cu aproximativ 0,5% după deschidere.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…