Acasă Extern Dominic Raab, noul negociator britanic pentru Brexit

Dominic Raab, noul negociator britanic pentru Brexit

Dominic Raab a fost numit de premierul britanic Theresa May în funcţia de ministru pentru Brexit, în locul lui David Davis, care a demisionat pe fondul opoziţiei sale faţă de poziţia Londrei în legătură cu procesul de ieşire al Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează BBC.

Raab, în vârstă de 44 de ani, a ocupat înainte funcţia de ministru de stat pentru Locuinţe şi Planificare. El a susţinut tabăra pro-Brexit în timpul campaniei pentru referendumul pe tema ieşirii Marii Britanii din UE.

David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, a demisionat pe fondul dezacordului său faţă de poziţia Guvernului Theresa May în legătură cu procesul de ieşire al Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează site-ul postului BBC News.

Ministrul demisionar David davis  a afirmat în scrisoarea sa de demisie că „tendinţa actuală de politici şi tactici” sugerează „că pare tot mai puţin probabil” ca Marea Britanie să părăsească uniunea vamală şi piaţa unică a Uniunii Europene.

Euroscepticul David Davis a fost numit în această funcţie în anul 2016 şi era responsabil cu negocierea condiţiilor ieşirii Marii Britanii din UE.

Davis a afirmat în scrisoare de demisie că „direcţia generală de politică va lăsa (Marea Britanie, n.red.) în cel mai bun caz într-o poziţie slabă de negociere şi, posibil una inevitabilă”.

Premierul Theresa May a replicat: „Nu sunt de acord cu caracterizarea politicii pe care am convenit-o vineri în cadrul Cabinet”.

Deputatul eurosceptic Peter Bone, din Partidul Conservator, a salutat demisia lui David Davis, susţinând că acesta a luat o „decizie curajoasă şi principială”, subliniind că propunerile premierului Theresa May privind un „Brexit doar cu numele nu sunt acceptabile”.

Demisia lui David Davis survine la doar două zile după ce Guvernul de la Londra a ajuns la un acord „colectiv” privind modul în care ar trebui să arate relaţiile post-Brexit ale Marii Britanii cu UE.

Planul convenit vineri de Guvernul de la Londra prevede înfiinţarea unei zone de liber schimb cu UE şi o nouă înţelegere privind controalele vamale cu scopul creării unui „teritoriu vamal combinat”.

Reglementările actuale privind libera circulaţie vor fi înlocuite cu noi reguli cuprinse într-un „cadru de mobilitate” care va permite cetăţenilor britanici şi din ţările UE să continue să călătorească pe teritoriul celuilalt, cât şi să angajeze sau să studieze acolo.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…