Acasă Extern Două state se opun ca Macedonia și Albania să adere la UE

Două state se opun ca Macedonia și Albania să adere la UE

Franţa şi Olanda se opun iniţierii discuţiilor de aderare la Uniunea Europeană cu Albania şi Macedonia pe fondul temerilor că decizia ar putea amplifica sentimentele antiimigraţie din interiorul Blocului comunitar, au declarat diplomaţi UE citați de Reuters.

Albania şi Macedonia, care se bucură de sprijinul majorităţii ţărilor membre şi a Comisiei Europene pentru demararea discuţiilor pentru aderare, speră că, în cadrul unei reuniuni ce va avea loc marţi, la Luxemburg, miniştrii de Externe din statele UE vor conveni în favoarea deschiderii negocierilor.

În luna aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron semnala că nu va putea susţine extinderea UE decât după reformarea Blocului comunitar, iar mai mulţi diplomaţi au indicat că poziţia Parisului nu s-a schimbat.

Luna trecută, Franţa şi Olanda le-au trimis celorlalte state membre un raport în care susţin că lipsa reformelor în sistemul judiciar, corupţia endemică şi criminalitatea organizată sunt motivele pentru care Albania şi Macedonia încă nu sunt pregătite pentru lansarea negocierilor de aderare, potrivit diplomaţilor citaţi de Reuters.

Conform sursei citate, preşedintele francez se teme că lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia ar putea servi intereselor politicienilor de extremă-dreapta care câştigă sprijinul tot mai multor votanţi făcând promisiuni populiste privind limitarea imigraţiei.

„Macron consideră că acest lucru deschide un flanc politicienilor de dreapta din cauza reputaţiei crimei organizate din Albania”, a declarat un oficial al UE.

„Nu doresc să deschidă asta înainte de alegerile europene de anul viitor”, a declarat oficialul, referindu-se la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019.

Germania, deşi împărtăşeşte temerile Franţei privind aderarea Albaniei şi Macedoniei, cancelarul german Angela Merkel a decis să sprijine extinderea UE în Balcanii de Vest din motive geopolitice, în special pentru a contracara influenţa crescând a Rusiei şi Chinei în regiune.

Oficialii Comisiei Europene încearcă să ajungă la un compromis cu Parisul, subliniind că aderarea celor două ţări la UE este încă la un deceniu depărtare, din cauza numeroaselor reforme pe care cele două state ar trebui să le efectueze pentru a adera la Blocul comunitar.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…