Acasă Extern Europa are un nou stat

Europa are un nou stat

”Republica Macedonia de Nord” este numele noului stat apărut în Europa după semarea, dumincă, a  acordului istoric între Grecia și Macedonia – fosta republică iugoslavă.

Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, şi omologul său macedonian Nikola Dimitrov, au semnat acordul, lângă frontiera Greciei cu Macedonia şi Albania. Încheierea acestui acord reprezintă un pas important în direcţia rezolvării disputei între cele două ţări. Înţelegerea urmează să fie aprobată de  parlamentle celor două state, iar Macedonia va organiza şi un referendum.

„Avem o responsabilitate istorică să nu mai amânăm această înţelegere. Sunt încrezător că ne vom descurca”, a declarat premierul grec Alex Tsipras în urma semnări acordului între cei doi miniştrii.

La ceremonie a participat şi premierul macedonian Zoran Zaev.

Parlamentul grec a respins sâmbătă, cu 153 de voturi, o moţiune de cenzură împotriva premierului Alexis Tsipras.

În urma acordului, Grecia nu va mai refuza aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi la Alianţa Atlanticului de Nord.

Skopje şi Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO. Grecia, care deţine drept de veto în ceea ce priveşte admiterea în ambele organizaţii, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.

În Grecia au avut loc proteste pe fondul acordului privind numele fostei republici iugoslave

Cel puţin 500 de persoane au participat duminică la mişcări de protest în Grecia, fiind implicaţi în altercaţi cu autorităţile, după ce Macedonia şi Grecia au ajuns acordul privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, relatează France 24.

Manifestanţii, care purtau steaguri ale Greciei, au încercat să se apropie de locul unde a avut ceremonia de semnare a acordului.

Aceştia au fost blocați de autorităţi în localitatea Pisoderi, la doar câţiva kilometri de locul ceremoniei. Jandarmii a folosit gaze lacrimogene pentru a opri manifestanţii.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…