Acasă Cultură Festivalul Zubroffka: Premiu pentru filmul românesc Cadoul de Crăciun

Festivalul Zubroffka: Premiu pentru filmul românesc Cadoul de Crăciun

Filmul Cadoul de Crăciun, în regia lui Bogdan Mureşanu, a câştigat Premiul Special al Publicului – „Zimbrul Sălbatic”, la Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka” de la Białystok, în Polonia.

La ediţia din acest an a acestui important festival polonez, care a avut loc în perioada 5-9 decembrie 2018, au participat trei filme din România: Cadoul de Crăciun, regia Bogdan Mureșanu, și Morski Briz, regia Cecilia Ștefănescu, în secţiunea „Okno na Wschód” (Fereastră către Răsărit/ Eastward Window) şi Stremț 89, realizat de Anda Pușcaș și Dragoș Dulea, în secţiunea „Chipurile patriotismului”, dedicată țărilor care își sărbătoresc anul acesta Centenarul, printre care şi România.

Cadoul de Crăciun îi are în rolurile principale pe Ioana Flora și Adrian Văncică.

Scrisoarea unui băiat pentru Moș Crăciun îi transformă tatălui o seară într-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, câteva zile după represiunea sângeroasă de la Timișoara, tatăl află, spre oroarea lui, că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moș Crăciun în care îi spunea ce-și dorește. Băiatul înțelesese că tatăl își dorește moartea lui Ceaușescu. Filmul lui Bogdan Mureșanu a mai câștigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj la TIFF 2018, precum şi o mențiune specială la categoria Marele premiu pentru scurtmetraje, la Festival du Cinéma Méditerranéen de Montpellier.

Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka” de la Białystok este un eveniment deschis către lume şi oameni, punând accent pe diversitatea atât de caracteristică regiunii Podlasie, a cărei capitală este Białystok. De-a lungul anilor, Festivalul s-a transformat dintr-un eveniment cameral într-unul de rang internaţional, cel mai mare proiect cinematografic din estul Poloniei.

Institutul Cultural Român de la Varșovia este un partener tradițional al Festivalului, promovând noua cinematografie românească la mai multe ediții. În 2016, filmul Roxanei Stroe, O noapte în Tokoriki, a câștigat la Białystok Premiul pentru Cel mai bun film de ficțiune, iar anul trecut filmul Scris/Nescris, în regia lui Adrian Silișteanu, a primit mențiunea concursului internațional.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…