Acasă Extern Fluctuația prețului petrolului

Fluctuația prețului petrolului

Creșterea prețului petrolului în acest an la cel mai înalt nivel din mai 2015 poate părea o sursă de bucurie pentru OPEC, dar creșterea profitului ar putea determina companiile de șisturi să inunde piața.

Benchmark Brent a crescut marți, la peste 68 dolari pe baril, datorită reducerii producției de petrol din partea Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și a aliaților lor, inclusiv Rusia. OPEC și Rusia, alături de alte state producătoare de petrol au încheiat, anul trecut, acorduri de reducerea producției.

Creșterea prețului reprezintă un stimulent pentru veniturile țărilor producătoare de petrol, multe dintre ele  înca resimt colapsul din prima jumătate a anului 2014, când prețul a scăzut vertiginos de la 100 de dolari pe baril, ca urmare a  surplusului în aprovizionare.

Unele membre OPEC sunt îngrijorate de faptul că o creștere prelungită a prețului ar putea stimula și mai mult producția de țiței din S.U.A., care ar putea să echilibreze prețurile și cota de piață.

„Suntem cu toții entuziasmați de creșterea prețului și vrem să vedem dacă va fi durabilă în cursul anului 2018, deoarece cu siguranță va influența apetitul producătorilor de șisturi”, a spus un oficial dintr-o țară OPEC.

Ministrul Petrolului din Iran, cel de-al treilea producător din cadrul OPEC, a declarat marți că membri organizației nu au dorit să crească prețurile, deoarece astfel de câștiguri ar încuraja producția de șisturi.

OPEC nu are o țintă oficială pentru prețurile petrolului. Cu toate acestea, Arabia Saudită, primul producător din  OPEC, dorește să fie un preț de peste 60 de dolari pentru a stimula evaluarea companiei sale naționale de petrol Aramco, înainte de oferta publică pentru acțiuni la bursă inițiată în acest an si pentru a reduce decalajul din bugetul de stat.

Potrivit surselor OPEC, Arabia Saudită a devenit un avocat puternic pentru creșterea prețurilor, schimbându-și poziția moderată de anul trecut, iar oficialii saudiți au subestimat amenințarea unei creșteri a producției de șisturi.

Chiar și așa, producția în Statele Unite urmează să crească cu peste 10 milioane de barili pe zi, aproape de nivelurile saudite, în mare parte datorită creșterii producției de șisturi, arată datele guvernamentale.

Oficialii OPEC consideră că prețul din 2018 este determinat în principal de tulburările din Iran, și nu de un echilibru mai restrâns între cerere și ofertă, dând naștere la îngrijorarea că nu poate dura.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…