Acasă Extern Germania: Negocieri CDU-SPD pentru formarea coaliției

Germania: Negocieri CDU-SPD pentru formarea coaliției

Cancelarul german Angela Merkel a lansat astăzi o nouă rundă de discuții pentru formarea coaliției de guvernare, în încercarea de a pune capăt impasului politic după alegerile electorale parlamentare din luna septembrie.

Discuțiile vor include partidul Creștin Democrat al Angelei Merkel (CDU), partidul soră, Uniunea Socială Creștină (CSU) și Partidul Social Democrat (SPD).

Aceste discutții sunt considerate a fi ultima șansă a cancelarului Merkel de a forma o coaliție stabilă.

În ce constă impasul?

SPD este un partid de centru-stânga care a guvernat împreună CDU, partid de centru-dreapta, în ultimii opt ani.  CDU se află la conducerea Gemaniei de 12 ani. După cel mai slab rezultat obținut în istoria SPD, în scrutinul din toamna trecută, liderul formațiunii, Martin Schulz, a promis că partidul său va trece în opoziție.

După alegeri, cancelarul Angela Merkel nu a reușit să formeze  o coaliție de guvernare cu partidul liberal FDP și cu partidul Verzilor, astfel că a revenit cu o nouă propunere la SPD, pentru a evita alegerile anticipate pe care germanii nu le doresc.

Acum, cancelarul Angela Merkel trebuie să convingă liderii SPD că au destule obiective comune pentru a începe negocierile pentru formarea unei coaliții până în martie sau aprilie.

Angela Merkel a spus că este optimistă că ar putea forma o coaliție alături de partidul lui Martin Schulz, și că nu va trage nicio linie roșie și pentru că „noile timpuri necesită noi politici”.

Ultima șansă a lui Merkel de a forma un guvern

Membri Uniunii Europene văd Germania ca un pilon al stabilității în blocul comunitar și speră că Angela Merkel va reuși.

Cu toate acestea, potrivit unui sondaj de opinie publicat astăzi, unul din trei alegători crede că discuțiile vor eșua, deși 54% au declarat că o „mare coaliție” reînviată a marilor partide ar fi pozitivă pentru Germania.

Care sunt punctele de negociere?

Imigrația, Europa, taxele și asistența medicală sunt punctele cheie ale acestor runde de dicuții care vor dura cinci zile.

În cadrul SPD, există temeri că revenirea la o coaliție cu CDU ar reduce numărul de simpatizanți ai pardtidului. Unii critici de centru-stânga susțin că SPD și-a abandonat principiile fundamentale și se agață de putere alături de Angela Merkel.

Martin Schulz a declarat, astăzi, că dorește să actualizeze politica educațională a Germaniei, alături de investiții în locuințe și infrastructură.

În comentariile sale, cancelarul Merkel s-a concentrat pe securitatea internă și externă, precum și pe coeziunea socială. Fundamentul discuțiilor trebuie să fie pus pe prosperitate, astfel încât germanii să poată trăi în siguranță și democrație, a spus ea.

Angela Merkel se confruntă cu presiuni din partea conservatorilor, care spun că CDU a abandonat valorile tradiționale și a condus Germania spre alternativa de extremă de dreaptă (AfD), care este prezent pentru prima dată în parlamentul federal.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…